Home / Вијести / ПРЕПОДОБНИ ТИМОТЕЈ И СВЕТИ ЕВСТАТИЈЕ; ЗАДУШНИЦЕ – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЈОВАНА У ЈАСЕНОВЦУ И ОБИЛАЗАК СПОМЕН ПОДРУЧЈА

 

 

У суботу 05. марта 2016. године, на празник Преподобног Тимотеја и Светог Евстатија и на Задушнице, ученици Цетињске богословије предвођени својим професорима учестовали су на Светој Архијерејској литургији у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, коју је служио надлежни Владика пакрачко-славонски г. Јован уз саслужење, протојереја-ставрофора Драгана Станишића професора Цетињске богословије, јереја Огњена Тенџерића и протођакона Милана Томашевића.

На литургији су појали и чтецирали ученици Цетињске богословије.

По прочитаним одељцима из Светог Писма, пастирском беседом присутнима се обратио Преосвештени владика тумачећи речи Господње које нас у ове припремне дане пред Велики пост подсећају на последња времена пред Други долазак Христов и говоре о томе како ће се то догодити. Након причешћа Светим Даровима, а по свршетку свете Литургије, Владика је са свештенством и присутнима извршио и молитвени помен уснулима. У манастирском дворишту Преосвештени владика је након Литургије упознао ученике и професоре Цетињске богословије са крсноваскрсном повешћу Новомученика Јасеновачких и самог манастира Светог Јована, у који ових дана долази сестринство из Црне Горе.

Након сабрања у манастиру Светог Јована, професори и ученици Цетињске богословије обишли су и спомен подручје Јасеновац, и одслужили помен и помолили се новомученицима Јасеновачким.

 

У наставку пута посјетили су и спомен подручје Доња Градина, манастир Моштаницу, Бања Луку, Босанску Градишку, „Гробље мозгова“ у Драксенићу,  и Спомен храм у Дракулићу.

 

 

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930