Home / Вијести / СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ ЛИТУРГИЈОМ, СВЕЧАНОМ ЛИТИЈОМ И АКАДЕМИЈОМ ПРОСЛАВЉЕНА НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

 

DSC_7927

Светом архијерејском литургијом у Цетињском манастиру, коју је служио Архиепископ цетињски Митропоит црногорско-приморски господин Амфилохије, празничном Литијом градским улицама и славском трпезом хришћанске љубави у Богословији Светог Петра Цетињског, на Цетињу је у недељу 20. марта 2016. године прослављена Недјеља православља.

На литургији су појали ученици Цетињске богословије.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је, говорећи о седмом Васељенском сабру из 843. године, на којем је побијеђена јерес иконоборства,  рекао да се, сликајући Христа и Његове свете, ми не поклањамо предмету, материји или боји.

„Него, преко онога што смо насликали, узносимо своју душу и свој ум Прволику, ономе који је насликан. Цјеливајући, дакле, иконе, лик Господа, Мајке Божје, Светих Божјих људи, ми уствари цјеливамо онога који је насликан на њима и који је тајанствено присутан у икони, у тој слици“, казао је Митроолит црногрско-приморски.

Након причешћа вјерних, Владика је предводио празничну Литију улицама Цетиња.

Литија се кретала од Цетињског манастира до Дворске цркве на Ћипуру, затим преко трга краља Николе, Његошевом улицом, Балшића пазаром и Бајовом улицом до Влашке цркве, одакле се, поред Владиног дома и Богословије Светог Петра Цетињског вратила манастиру.

На улазу у манастирску порту парох подгорички протојереј Предраг Шћепановић прочитао је Синодик православља.

Митрополит Амфилоије затим је часовничару са Цетиња Николи Жарковићу уручио Златни лик Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, којим га је одликовао за вјерност светињи Божој и ћивоту Светог Петра Цетињскога.

Потом је у трпезарији Цетињске Богословије организована славска трпеза хришћанске љубави.

Светковини на Цетињу присустовао је аташе грчке амбасаде у Подгорици.

Прослављање празника у Митрополији црногорско-приморској увече је завршено свечаном академијом у крипти Саборног храма Хрстовог Васкрсења у Подгорици, коју је приредила Богословија Светог Петра Цетињског.

Празничну бесједу изговориоје професор Богословије Драган Радоман.

Ђацима са најбољим светосавским тематима традиционално су додијељене награде, а изведен је и празнични програм у којем су учествовали ђаци Богословије, полазници вјеронауке при Цетињском манастиру, гуслар Илија Палдрмић и чланови Црквеног пјевачког друштва „Његош“ са Цетиња.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031