Home / Вијести / СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ЊЕГУШИМА И ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У КРАЉЕВОЈ ЦРКВИ НА ЋИПУРУ

 

DSC_1089

На празник Светог Великомученика Георгија, у петак 06. маја 2016 године, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је Свету архијерејску литургију у цркви Светог Ђорђа у Ераковићима на Његушима, у којој су поред свештенства, монаштва и вјерног народа узели учешћа и ученици четвртог и петог разреда Цетињске богословије.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да у овој цркви, задужбини родитеља Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца прослављамо Христово Васкрсење увијек прослављајући Његовог угодника Светог великомученика Георгија. „Он је своју мученичку младалачку крв помијешао са крвљу Голготског Мученика. Сараспео се са Њим и саваскрсао Њему, записан у књигу вјечнога живота, записан и у људско памћење као живи свједок живога васкрслога Христа“, рекао је Митрополит црногорско-приморски. Митрополит Амфилохије је рекао да свака људска заједница која није обасјана Божанском свјетлошћу Христовог васкрсења, није истинска заједница. „Ако та заједница није обасјана том свјетлошћу, онда ту нема истинске заједнице, нема истинског освећења и просвећења. Зато је светородна лоза Петровића на тој свјетлости градила биће Црне Горе. И све дотле докле је Црна Гора тим путем ходила, доносила је истинске и праве плодове. Када год би скретала са тог пута, Црна Гора и Црногорци су себе усмјеравали у земљу недођију. Скретали су са истинског пута на беспућа, на лутања, на мржњу према Богу као вјечној љубави, а онда и на мржњу једних према другима“, поручио је Владика. Он је казао да је сва наша новија историја показатељ да је то тако. „Што је мање било вјере у Бога љубави, то је мање било братољубља. Гдје је било богоубиство, ту се неминовно рађало и рађа и братоубиство. И наше покољење то памти, и недај Боже да се то икада више понови“, рекао је Митрополит Амфилохије. Након причешћа вјерних, Владика је са свештенстом благосиљао славске колаче храма и данашњих свечара и честитао славу домаћину Ђорђију Петровићу и његовој породици и осталим данашњим свечарима. Потом је благосиљан славски колач у родној кући Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца. Митрополит Амфилохије је још једном честитао славу Петровићима и пожелио добродошлицу књазу Станку Црнојевићу, рекавши да је ово први пут да се сусрећу представници двије овдашње владарске лозе. „Ово је, колико ја знам, први пут да се представници светородне лозе Петровића сусрећу са представницима своје претходнице, лозе Црнојевића. Да Бог благослови, и Христово васкрсење, да умножи свако добро и свако изобиље, здравље и спасење, а кроз ову светородну лозу, и књажевску лозу Црнојевића да Бог благослови будућност Црне Горе“, поручио је Митрополит Амфилохије. Ђорђије Петровић је Митрополиту Амфилохију заблагодарио што од свог устоличења на трон Светог Петра Цетињскога сваке године на Ђурђевдан долази на Његуше, на крсну славу Петровића.

У Његошевој родној кући потом је потписана тзв. Ловћенска декларација између руске владајуће политичке партије Јединствена Русија и Демократске народне партије о савезу за војну неутралност балканских држава. Потписе на овај документ су ставили у име Јединствене Русије изасланик њеног руководства Виктор Колбановски и лидер ДНП Милан Кнежевић. Затим је изведен празнични програм у којем су учествовали гуслари, пјесници, етно појци и дјеца полазници цетињске школе вјеронауке. У кући Ђорђија Петровића, која је и родна кућа Владике Василија Петровића, данас је одржана и Оснивачка скупштина НВО „Ризница“, чији је основни програмски циљ обнова порушене ловћенске цркве Светог Петра Цетињског. Његушки ђурђевдански сабор завршен је у острошком метоху у Дугом долу празничном трпезом хришћанске љубави.

У ченици првог, другог и трећег разреда Цетињске богословије појали су на литургији која је служена у краљевој цркви на Ћипуру, на остацима Цетињског манастира.

Литургију су слуђили јеромонах Прохор Јосифов, протосинђел Исак Симић и јерођакон Јустин Мреновић.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031