Home / Вијести / СПАЉИВАЊЕ МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ – УЧЕНИЦИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ УЧЕСТОВАЛИ НА ВЕЧЕРЊОЈ СЛУЖБИ И СВЕЧАНОЈ ЛИТИЈИ У ТИВТУ КОЈУ ЈЕ ПРЕДВОДИО МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ

 

DSC_1645

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије предводио је у уторак 10 маја 2016. године, са свештенством улицама Тивта, поводом празника спаљивања моштију Светог Саве, празничну Литију са моштима Превлачких мученика.

У свечаној литији учестовали су сви ученици Цетињске богословије.

Мошти Превлачких мученика су у пратњи Митрополита Амфилохија и братије манастира Михољска Превлака бродом стигле на тиватско пристаниште Пине, одакле је кренула Литија према цркви Светог Саве. Пред црквом Светог Саве Митрополит Амфилохије је у архипастирској бесједи рекао да је мјера и Божанске и људске љубави мјера жртве и жртвовања. „Што је већа спремност на жртву за другога, то је већа љубав. Зато је и Божанска љубав то имала за мјеру“, казао је Митрополит црногорско-приморски. Он је рекао да је оно што се открило у личности Христа распетога и васкрслога, уједно и мјера нашега људскога живота. „Ако је то мјера Божанског живота, јављена кроз распеће и васкрсење, онда је то мјера и оних које је Бог створио по својој слици и прилици, мјера човјекова“, рекао је Владика и додао да је Божанска љубав безгранична. Он је казао да Бог не гледа ко је ко и да даје сунце и грешнима и праведнима. „Не бира Бог ни међу народима ни међу нацијама, ни међу вјерама, ни међу онима који су Његови, ни међу онима који га псују и који га се одричу. Свима подједнако, непрекидно дарује себе као вјечну љубав, и своје дарове. Дарује и црву и мраву, и птици и риби у мору, и звијери у планини, и човјеку као бићу створеном према Њему. Божанска љубав не дијели, него се она свима подједнако даје. Али, разлика је у томе што они којима се даје не узвраћају подједнако својом жртвом на ту Божанску љубав. А призвани су сви“, казао је Владика. Владика је рекао да су Превлачки мученици свједоци те и такве христолике љубави. „Они су жртвовали себе. Последњу кап крви своје жртвовали су за вјеру, за Бога, за правду и истину Божју. Жртвовали су себе и своју љубав пројавили, љубав која одговара Божанској љубави. На њиховој жртви, на њиховом мучеништву почива ово мјесто, овај град“, рекао је Владика Амфилохије. Додао је да се на том и таквом страдању и жртви открива и гради права и истинска људска заједница. „Само тамо гдје има оних који се жртвују за истину и правду Божју, за ближње своје, само тамо има будућности тога мјеста, тога града , тога народа, те државе, тих земаљских народа“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је затим у цркви служио са свештенством вечерњу службу, а вјерници су цјеливали Свете мошти. На служби су појали Цетињски богослови.

 Литија је и ове године одржана у склопу традиционалне црквене манифестације „У свјетлости Христовог Васкрсења – Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима“, која је јутрос почела Светом литургијом у манастиру Михољска Превлака, а завршена је вечерас, након Литије, у тиватском центру за културу сабором црквених хорова Боке.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031