Home / Вијести / ПРЕПОДОБНИ ПАХОМИЈЕ ВЕЛИКИ; СВЕТИ АХИЛИЈЕ – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И БЛАГОДАРЕЊЕ ЗА КРАЈ ШКОЛСКЕ 2015/2016. ГОДИНЕ У ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

 

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је у суботу 28. маја 2016. године, на празник Преподобног Пахомија Великог и Светог Ахилија  у Цетињском манастиру са свештенством Свету литургију са благодарењем за крај наставе у Богословији Светог Петра Цетињског у школској 2015/16. години.

Митрополиту Амфилохију саслуживали су: ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, главни васпитач проф. мр протојереј Арсеније Радовић, протосинжел Исак Симић, јермонах Симеон из Колубије, јерођакон Јустин Мреновић и професор  богословије Душан Биговић. Чтецирали су ученици богословије Никола Филиповић (V разред), Лазар Крстић (IV разред) и Огњен Боричић (I разред).

Свештени апостол читао је ученик четвртог разреда Недељко Томић а јеванђелски одјељак јерођакон Јустин Мреновић.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика је казао да је Црква Христова по својој природи сабор и сабирање свих који у Христа повјерују и који се просвијетле свјетлошћу богопознања.

„Сабирају се и кроз вјекове су се сабирали, и прослављају Њега на свим земаљским језицима. Као таква, Црква је жива школа, училиште мудрости. А почетак мудрости је страх Божји“, рекао је Владика црногорско-приморски.

Владика је рекао да је и Богословија Светог Петра Цетињског једно од таквих училишта.

„Она већ дуго времена, увијек изнова сабира око себе дјецу Божју, жедну и гладну хљеба живота и правога и истинскога знања, праве и истинске мудрости. А та мудрост Божја и истина Божја, и право и истинско учење, блага вијест Христова проповиједа се Црквом и кроз Цркву“, казао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерника и скоро свих ученика Цетињске богословије служен је помен свим упокојеним оснивачима, ктиторима и приложницима Цетињске Светиње, као и свим упокојеним професорима и ђацима Цетињске Богословије.

Послије је прочитан молебан за успјешан и благословен крај ове школске године.

Митрополит Амфилохије је на крају подсјетио на ријеч Господњу да се дрво по плодовима познаје.

„И ова наша Богословија је једно дрво засађено Божјом руком. И руком књаза и господара Црне Горе Николе Петровића и Митрополита Висариона, а припремили су је Свети Петар Цетињски и Свети Петар Ловћенски Тајновидац. И она, од тада па до данас, као дрво маслиново засађено у доброј земљи, урађа плодовима“, казао је Владика и посјетио да је Цетињска Богословија, од свог обновљења 1992. гоине изњедрила већ шесторицу Епископа Цркве Христове.

Он је подсјетио да су на управо завршеном засједању Архијерејског сабора СПЦ изабрана двојица нових Епископа који су изданци ове црквено-школске установе – новоизабрани Епископ аустралијско-новозеландски Силуан (Мракић), који је био цетињски богословац и новоизабрани викарни Епископ диоклијски Кирило (Бојовић), донедавни професор Цетињске Богословије.

„Догодило се, ето, да прославимо Светога Кирила и Методија 24. овога мјесеца, а да Сабор Архијереја, сјутрадан 25. маја нашег часнога и честитога архимандрита Кирила (Бојовића) изабере за Епископа диоклијскога. И то није случајно, јер ове године, као што знате, прослављамо 1000-годишњицу мученичке кончине Светог Јована Владимира Диоклијскога“, казао је Митрополит Амфилохије.

Он је казао да је диоклијска епископија једна од најстаријих хришћанских епископија и да је она родила Митрополију зетску, потоњу Митрополију црногорско-приморску.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930