Home / Вијести / УСЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ПОСЈЕТА ГОСТИЈУ ИЗ МОСКВЕ ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

 

img_4878

Викарни Епископ диоклијски господин Кирило служио је у недељу 11. септембра 2016. године, на Усјековање главе Светог Јована Крститеља, са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Светој служби присуствовали су многобројни вјерници са Цетиња, али и из других крајева нашег отачаства, као и из Русије, Бјелорусије и Украјине.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља, Владика Кирило је рекао да је Свети Јован Крститељ један од зачетника монашког подвига.

„И не само монашког, него уопште било ког хришћанског подвига. У Светом писму се каже да Свети Јован не учиње ни једнога чуда за вријеме земаљскога живота, али му то није сметало да се назове највећим рођеним од жене и да буде и најближи у хијрерархији Богу“, рекао је Епископ диоклијски.

Он је рекао да многи људи упорно траже чуда.

„И то им је главна потврда присуства Божјега. Међутим, главно и основно чудо, које нам и Свети Јован показује, јесте присуство Бога у тијелу. То је оно што нас изводи из ове долине плача и смрти и што нас уводи у вјечни живот“, казао је Владика Кирило.

Након причешћа вјерних братија Цетињског манастира је Свету десницу Светог Јована изнијела на цјеливање вјерницима.

Одслужен је и акатист Крститељу и Претечи Господњему.

Потом је у трпезарији Цетињске Богословије приређена празнична трпеза хришћанске љубави за којом је ректор ове црквено-просветне установе протојереј-ставрофор Гојко Перовић посебно поздравио госте, оца Николаја и Романа из Москве и Влдаимира из Вороњежа, као и остале поклонике из Русије, Бјелорусије и Украјине.

На гостопримству је заблагодарио отац Николај, ђакон при храму Христа Спаситеља у Москви.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031