Home / Вијести / СВЕТЕ МУЧЕНИЦЕ МИНОДОРА, МИТРОДОРА И НИМФОДОРА – ДОЧЕК ЈЕРУСАЛИМСКОГ ПАТРИАЈРХА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

Његово Блаженство Патријарх Јерусалима и све Палестине Теофило III посјетио је Цетињски манастир у петак 23. септембра 2016. године, гдје се поклонио руци Светога Јована Крститеља, честици Часнога Крста Господњега и моштима Светога Петра Цетињског Чудотворца.

Блажењејшег Патријарха јерусалимског дочекали су свештенство, монаштво, ђаци и професори Цетињске Богословије и вјерни народ Цетиња.

На дочеку су били и Епископ каракаски и јужноамерикански Руске заграничне цркве господин Јован, који ових дана борави у посјети Митрополији црногорско-приморској, као и викарни Епископ диоклијски господин Кирило.

Служена је свечана доксологија, а Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије у слову добродошлице је рекао да благосиљамо Бога што нам је послао ангела Божјега Патријарха Теофила.

„Јерусалимска Патријаршија је Мајка Црква свих Цркава, јер је у светом граду Јерусалиму живио, страдао, распет био и васкрсао сам Господ, тако да све свето што је никло у читавом свијету, никло је управо из онога храма из Светога гроба Христовога, чији сте ви, Блажењејши, чувар“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је додао да је његов долазак велики Божји дар и благослов, не само за Цетињски манастир, него за читаву Митрополију, Српску православну цркву и сав наш народ.

„Велики Божји дар је Ваш долазак, да нас благословите и да у исто вријеме, на челу са Вама освештамо и храм Светога Јована Владимира у Бару“, рекао је Владика Амфилохије.

Патријарх Теофило казао је да је велики Божји дар његово учешће у прослави хиљадугоишњице страдања Светога Јована Владимира.

„У исто вријеме, велики је Божји дар могућност да се поклонимо мученицима који су овдје Бога прославили, на челу са Светим Петром Цетињским. Није ово први долазак овдје Патријарха јерусалимскога, јер прије нас је дошао дивни и чудесни свједок светога града Јерусалима и свједок и проповједник Христа Господа Свети Јован Крститељ, чија рука се овдје чува. И ево, и ми смо се удостојили да је цјеливамо“, рекао је Патријарх јерусалимски.

Потом је за високог госта у Митрополији на Цетињу приређен свечани ручак.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930