Home / Вијести / СВЕТОПЕТРОВСКА И ЛУЧИНДАНСКА АКАДЕМИЈА У КРИПТИ ХРАМА ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ У ПОДГОРИЦИ

 

Rezultat slika za СВЕТИ ПЕТАР ЦЕТИЊСКИ ИКОНА

Прослава празника настављена је у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења свечаном празничном академијом поводом хиљадугодишњице од мученичке смрти светог Јована Владимира и 160 година од упокојења славног српског научника Николе Тесле.

Академији, коју је организовала Богословија Светог Петра Цетињског, поред професора и ученика Богословије, присуствовали су и бројни гости.

Након свечаног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, и поздравног слова домаћина ректора протојереја–ставрофора Гојка Перовића, празничну бесједу изговорио је доктор математике академик Слободан Вујошевић.

У програму су узели учешћа Српско пјевачко друштво „Јединство“ из Котора, Хор Богословије, оба под диригентском палицом професора Цетињске богословије ђакона мр Михајло Лазаревић, као и хор Светосавник из Подгорице. Гуслао је ученик другог разреда наше школе Огњен Боричић.

Рецитаторска секција ученика Богословије на овогодишњој академији наступила је са два текста:матуранти Петар Радибратовић и Недељко Томић рецитовали су текст о светом Јовану Владимиру, док су ученици трећег разреда Никола Томић и Немања Павловић рецитовали текстове о Николи Тесли. Наступили су и полазници школе вјеронауке са Цетиња.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930