Home / Вијести / ПРЕПОДОБНИ СИМЕОН СТОЛПНИК – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

У сриједу 14. септембра 2016. године на празник Преподобног Симеона Столпника у Цетињском манастиру литургију је служио Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије. саслуживало му је свештенство архијерејског намјесништва цетињског. За пјевницом су појали ученици Цетињске богословије.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао а прослављање црквене нове године, када се сабирају земаљски плодови, означава догађање нечега изузетно важног.

„Догађа се пуноћа свега што се дешава у току године, у времену и у простору, сабирају се плодови. Зато је и прослављана нова година када се догађа то сабирање земаљских плоова за храну човјекову и за обнову његовога живота“, објаснио је Владика.

Он је рекао да се његов претходник на цетињском трону Митрополит Данило упокојио прије двадесет и три године.

„У вријеме гоњења Цркве био је наследник Митрополита Арсенија, који је био осуђен једанаест година затвора, на правди Бога, еесетих година прошлога вијека. Био је наследник Митрополита свештеномученика Јоаникија, који је са осамдесет свештеника постраао у оном разбратном времену 1945. године и који је убијен у Аранђеловцу. Ни до данас не знамо његовог гроба ни мрамора, као што не знамо ни гробове безбројне браће и сестара наших“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да ће Митрополит Данило посебно остати упамћен по одбрани цркве Светог Петра Цетињског на Ловћену

„Ништа то није помагало, она је срушена. Међутим, оно што је Божије је неуништиво. Данас већ има петнаест ловћенских црквица, које су подигнуте након њеног рушења, почевши од оне на Прчању до оне на Кључком Тавору, на већој висини од Ловћена“, рекао је Митрополит Амфилохије и додао да је рушење цркве на Ловћену означило почетак пада Црне Горе који траје до данашњега дана.

После литургијског сабрања митрополит Амфилохије је служио паарстос свом претходнику митрополиту Данилу Дајковићу који се упокојио на данашњи дан прије 23 године.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031