Home / Вијести / СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА – СЛАВА УЧЕНИКА ДРУГОГ РАЗРЕДА

 

Празник Света три јерарха и учитеља Цркве, Светог Василија Великог, Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог, свечано је прослављен у Цетињском манастиру и у Цетињској богословији.

Ученици другог разреда, који су XXIV генерација обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (2016-2021), предвођени својим разредним старешином ђаконом Душаном Биговићем прославили су славу разреда.

Празновање је отпочело у суботу 11. фебруара 2017. године уочи празника свечаном вечерњом службом са петохлебницом у Цетињском манастиру коју слу служили свештеник Анђелко Боричић и јерођакон Јустин Мреновић. На сам празник, у недељу 12. фебруара 2017. године литургију у цетињском манастиру служили су: протојереј-ставрофор Гојко Перовић, протосинђел Исак Симић, јеромонах Прохор ЈосифоВ, свештеници Игор Балабан и Божидар Ћеранић, јерођакон Јустин Мреновић и ђакон Душан Биговић. На служби су појали чланови црквеног хора „Његош“ предвођени диригентицом Милицом Пејовић-Лаушевића, а у олтару су чтецирали ученици другог разреда. Свештени апостол читао је ученик Драгољуб Симовић.

У току литургије обављено је и крштење и миропомазање нових чланова Цркве Христове.

Сабраном вјерном народу, монасима Цетињског манастира и ученицима богословије ријечима бесједе о празнику Света Три јерарха и о недељи блудног сина говорио је свештеник Игор Балабан.

 

На свечаном ручку у трпезарији Цетињсек богословије свештеник Анђелко Боричић пререзао је славски колач и честитао славу ученицима другог разреда. У току славског ручка ђаци су отпјевали неколико славских и родољубивих пјесама, ученик Срђан Вучановић изрецитовао је пар пјесама од Душка Радовића, док је ученик Огњен Боричић пјевао уз гусле одломке из Горског Вијенца.

На крају ручка ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић захвалио се свим гостима школе који су присуствовали лијепом заједничарењу у част прослављања празника Света три јерерха, подсјетивши између осталог да и у Митрополији црногорско-приморској око својих светих моштију светитељи из нашег рода, Свети Арсеније Сремац, други архиепископ српски,Свети Василије Острошки и Свети Петар Цетињски окупљају бројни вјерни народ и за њега предстоје пред престолом Бога Живога.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930