Home / Вијести / ПРЕПОДОБНИ СИМЕОН МИРОТОЧИВИ; БИЈЕЛЕ ПОКЛАДЕ – СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ВЛАШКОЈ ЦРКВИ И ПРОШЧАЛНО ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

Календар за 26. фебруар

У недељу 26. фебруара 2017. године, на празник Преподобног Симеона Мироточивог и бијеле покладе, служене су литругије у Цетињском манастиру и Влашкој цркви на којима су појали цетињски богослови.

Литургију у Влашкој цркви служио је ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић и ђакон Александар Лекић а појао је хро „Његош“.

Литургију у Цетињском манастиру служили су: протосинђел Исак Симић, протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, свештеници, Анђелко Боричић, Игор Балабан, Божидар ћеранић и јерођакон Јустин Мреновић. На служби су појали ученици богословије

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије присуствовао је Вечерњој прошчалној служби у Цетињском манастиру. Вечерњу службу служили су свештеник Анђелко Боричић и ђакон Александар Лекић. На крају службе Митрополит је прочитао молитве пред почетак Великог поста.

У бесједи на крају службе Владика Амфилохије је подсјетио да је пост назван пучином, коју треба препливати да би очишћени водом покајања дочекали да се сретнемо са живим Господом у Светој Тајни Причешћа, и прославили Његово Васкрсење.

По древном обичају пред почетак поста, Митрополит је затражио опроштај од свештенства, монаштва и присутних вјерника и ученика богословије.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930