Home / Вијести / УЧЕНИЦИ ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА У ПОСЈЕТИ НИКШИЋУ, МАНАСТИРУ ПИВИ, ФОЧИ, ЧАЈНИЧУ, МАНАСТИРУ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ПЉЕВЉИМА И ЖАБЉАКУ

 

Ученици четвртог разреда Цетињске богословије који су XXII генерација обновљене богословије (2013-2018), предвођени својим разредним старешином о. Драганом Станишићем и професором Александром Вујовићем кренули су на кратку екскурзију у четвртак 11. маја 2017. године, на којој су посјетили Саборни храм Светог Василија острошког у Никшићу, страдално мјесто Дола у Пиви и цркву посвеђену Обретенију главе Светог Јована Крститеља и манастир Пиву. На празник Светог Василија Острошког Чудотворца били су на слави Богословског Факултета у Фочи на литургији, свечаној академији и ручку.

После прославе славе Богословског Факултета у Фочи посјетили су Чајниче 12. и 13. маја 2017. године и поклонили се пред Чудотворном иконом Пресвете Богородице Красницe Чајничкe и иконом Светог Јована Крститеља. Богослови су појали на вечерњој служби у петак 12. маја на празник Светог Василија Острошког. После службе госте из Цетиња у парохијском дому примили су свештеници и ђакони овог храма Успења Пресвете Богородице, протојереј-ставрофорр Момир Васиљевић, свештеник Драгиша Симић и ђакон Срђан Пјевац. Ученике је овом приликом лијепо угостила протиница Мира Васиљевић.У суботу 13. маја професори и ученици присуствовали су и појали акатист Чајничкој Богородици који је служен пред њеном чудотворном иконом. Старешина храма протојереј-ставрофор Момир Васиљевић поклонике је помазао светим уљем и упознао их са историјатом чудотворне иконе Чајничке Богородице и историјатом храма Успења пресвете Богородице у Чајничу. Професори и ученици овом приликом били су гости љубазних домаћина и начелника општине Чајниче г. Горана Караџића и породице Жељка и Миладинке Дачевић.

По повратку на Цетиње посјетили манастир Свете Тројице у Пљевљима, и Жабљак гдје су посјетили цркву Преображења Господњег и били гости домаћина протојереја Миливоја Јововића и његове попадије Ратке.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930