Home / Вијести / ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ – СЛАВА УЧЕНИКА ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

 

На празник Пренос моштију Светог Јована Златоуста, у петак 9. фебруара 2018.године, ученици IV разреда Богословије Светог Петра Цетињског прославили су своју разредну славу.

Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру је тим поводом са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

За пјевницом су појали и у олтару чтецирали ученици IV разреда.

У архипастирској бесједи Митрополит црногорско-приморски је казао да је Свети Јпован Златоусти заиста златна харфа Духа Светога.

„Сачувано је осамнаест томова његових чудесних бесједа. Оне су, с једне стране тумачење ријечи Божје и Старог и Новог завјета, а с друге стране свједочење личности Христове, Христа распетога и васкрслога“, казао је Владика Амфилохије.

Владика је поручо ученицима да се у свом животу угледају на овог великог јерарха Цркве Христове и препоручио да неко из ове генерације настави изучавање јелинског језика, како би се превела сва дјела Светог Јована Златоустог са грчког на српски језик.

Након Литургије у трпезарији ове  црквено-просветне установе, свечари су, на челу са својим разредним старјешином професором мр Слободаном Станишићем за свештенство, професоре, ученике и госте приредили богату славску трпезу хришћанске љубави.

Славски колач на ручку освештао је и пререзао свештеник Марко Билинац из Калиновика из Митрополије дабробосанске, који је потом поздравио ученике и професоре и честитао им славу разреда.

У току ручка ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, поздравио је све присутне госте, измећу свих игумана манастира Стањевићи Јефрема Дабановића, иначе ученика прве генерације обновљене цетињске богословије, професора и тренера г. Милана Дабовића из Хрецег Новог.

Ученици IV разреда ове године чине 23. генерацију обновљене Богословије Светог Петра Цетињског.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930