Home / Вијести / СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ТЕОДОР КИРИНЕЈСКИ – ПРОФЕСОР БОГОСЛОВИЈЕ БЛАГОЈЕ РАЈКОВИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У КОТОРУ „ЛИКОВИ СВЕТИТЕЉА У НЕДЈЕЉАМА ЧАСНОГ ПОСТА“

 

У четвртак 15. марта 2018. године, на празник Светог Свештеномученика Теодора Киринејског, у ризници Српске православне цркве у Котору, у оквиру циклуса предавања током Великог поста, професор Богословије Светог Петра Цетињског одржао је предавање на тему „Ликови светитеља у недјељама Часног поста“.

“Пророци нас уче да увијек имамо наду и поуздање у Бога који никада неће оставити неиспуњеним своје спасоносно обећање. Они су живјели у ишчекивању и страдању и умирали у вјери, немајући прилику да виде испуњење својих пророштава о доласку Сина Божијег на земљу и о спасењу људи, али су имали наде и поуздања у ријеч Господњу”, казао је Благоје Рајковић, професор Цетињске богословије .

Он је јуче у ризници Српске православне цркве у Котору, у оквиру циклуса предавања током Великог поста, говорио на тему „Ликови светитеља у недјељама Часног поста“.

“Слушајући богослужбене химне о подвизима светих пророка, осуђујемо сами себе због сумњичавости и недостатка поуздања јер живимо у вријеме испуњеног обећања, а нисмо способни да свој живот држимо на висини која приличи једном угоднику Божијем. Примјер људи који су успјели да задрже наду до краја свога живота и нас бодри да се стално и изнова трудимо да ојачамо своје поуздање у Господа и да наставимо своју духовну борбу за задобијање благодати и обожења. Свети оци и исповједници православља служе нам као примјер вјере. Њихова борба против јереси, ради заштите аутентичног православног учења била је бекомпромисна”, рекао је професор Благоје Рајковић.

Проповиједали су вјеру коју су пророци најављивали, апостоли учили, а мученици исповиједали.

“Истинитост ове вјере не заснива се само на дугогодишњим људским традицијама, већ на чињеници да ју је открио сами Бог. Отуда и познање Бога и следствено томе исправност вјере, не зависе од интелектуалне способности некога човјека, већ од благодати Божије која се излива на оне који су очистили свој ум и своје срце покајањем, постом, уздржавањем, молитвом и осталим врлинама”, казао је између осталог професор Благоје Рајковић на предавању у Котору.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031