Home / Вијести / СВЕТИ МАРТИН ИСПОВЈЕДНИК – ПЈЕСНИЧКО ВЕЧЕ У БОГОСЛОВИЈИ

 

Rezultat slika za Свети мартин Исповедник

СТИХОВИ ПРОНИЧУ У ДУБИНУ ДУШЕ

У Богословији на Цетињу у петак 27. априла 2018. године, на празник Светог Мартина Исповједника, одржано је пјесничко вече Божа Вучића Божана. О његовом стваралаштву говорили су Слободан Чуровић, Радован Радовић, Милојка Јововић, Никола Ненезић и свештеник Предраг Шћепановић.

Говорећи о Вучићу, Слободан Чуровић је истакао, да је он један од бројних српских пјесника који је у изгнанству, у некадашњој ,,вољеној’’ Црној Гори. Вучић није паролашки пјесник, јефтиног популизма, него стрпљиво и од муке гради своју зиданицу на пјесми, гдје су крхка сва знања, рекао је Чуровић.

Радован Радовић је подсјетио на објављене Вучићеве књиге, истичући да он своје пјесме ,,заогрће у молитвене одежде и из дубине свог бића прониче у душу човјекову.

– Вучић кроз пјесму и стих дозива и осјећа Господа Бога у себи. Он осјећа и неправде, и отуђења, и дубоко понире у душу човјекову, боји се да и ,,душа не изгуби душу’’, рекао је Радовић.

Отац Предраг Шћепановић каже да Божо Вучић Божан болује од неизљечиве болести која се зове носталгија. Носталгија за родним крајем, за срушеним храмом у Мостару, за дивним свитањима, за дивним данима проведеним у дјетињству.

– Пјесник ријечима заодјене у молитвено рухо људе и догађаје. Пише о Сретењу, Васкрсењу, Преображењу, о празницима које проноси кроз живот. Вјера у Бога, у људе јесте основна нота и метрика којом се Вучић руководи, казао је отац Предраг нагласивши да је Вучић запловио златном граном православља и да чистим стихом лијечи ране своје.

– Покушао је све лијепо, што носи у души да подијели са читаоцима. Купа се у најдивнијим стиховима које посвећује свом роду, Христу, закључио је отац Предраг Шћепановић.

У програму су учествовали и ученици Богословије Свети Петар Цетињски.

 

Извор: Слобода

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930