Делегација професора Цетињске богословије посјетила је град Новокузњецк и Кузбанску православну духовну семинарију и учестовала на међународној научно-практичној конференцији. У уторак 1. маја 2018. године професорима и студентима предавање су одржали старци са Свете Горе о. Паладије и о. Симон, говорећи о животу на Светој Гори и о животу новог светитеља  Преподобног Никифора Прокаженог, савременог светитеља из Грчке.

Професор Цетињске богословије г. Благоје Рајковић, преводио је студентима и професорима са грчког на руски предавање стараца са Свете Горе.

После одржаног предавања старцима су студенти и професори постављали занимљива питања.

У сриједу 2. маја 2018. године организована је међународна научно-практична конференција „Хришћанско свједочење вјере: аспекти историјског спомена“, на којој су своја предавања одржали професори Кузбанске и Цетињске богословије.

Професор Благоје Рајковић говорио је о Светом Јовану Владимиру, првом српском светитељу, о. Драган Станишић о Светом Василију Острошком а Александар Вујовић о Новомученицима Јасеновачким.

У току боравка у Новокузњецку гостољубљем ректора протојереја Андреја Мојаренка и осталих професора, гости из Цетињске богословије обишли су знаменитости града, оближњи манастир Светог Великомученика Пантелејмона гдје их је дочекао игуман Пимен са братијом, саборни храм.

У повратку за Кемерово, у четвртак 3. маја, професори су присуствовали четрдесетодевном парастосу недавно пострадалим у тржном центру. Парастос је у катедралном саборном храму служио Његова светост патријарх московски г. Кирило.

Професори су се у петак 4. маја преко Москве вратили за Црну Гору и обишли манастир Светих Архангела на Превлаци код Тивта.