Home / Вијести / СПАЉИВАЊЕ МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ И ПРЕВЛАЧКИ МУЧЕНИЦИ- ЛИТИЈА У ЧАСТ ПРЕВЛАЧКИХ МУЧЕНИКА У ТИВТУ

 

 

Духовни сабор „У свјетлости Христовог васкрсења – Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима“ посвећен спаљивању моштију Светог Саве на Врачару и обретењу моштију Превлачких мученика окупио четвртак 10. маја 2018. године у Тивту велики број вјерника из Боке.

 

Сви ученици Цетињске богословије молитвено су учестовали у свештеном ходу

Мошти Превлачких мученика превезене су из манастира бродом до обале Пине гдје их је око 18 часова дочекао вјерни народ који је предвођен свешетеницима кренуо у литују.

Након литије која је прошла улицамаТивта и молебана на раскрсници испред зграде општине служена је Вечерња у Храму Светог Саве.

На 18. Сабору православних хорова Боке који је одржан у Управној згради компаније „Адриатик Маринас“ – бившем Дому Војске, наступили су хорови Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Котора, „Свети Василије Острошки“ из Кумбора. „Рождество“ из Бијеле, „Евстатије Превлачки“ из Будве, „Свети Сава“ из Херцег Новог, дјечји хор „Свети превлачки мученици“ из Тивта. Њима су диригивали Сања Радовић, Маријела Милановић, Новица Зечевић, Михаило Лазаревић, презвитер Небојша Вуловић, Данијела Николић.

У програму су учествовали Јована Станишић, етно група „Ћилибар“, вокални састав „Лира“, вокални солиста Душан Тадић, а пригодну бесједу је одржао јеромонах Рафаило, игуман манастира Подмаине.

-Свједоци смо да је много народа уплашено. Некад су ти страхови необјашњиви. Ходећи овим светим литијама за овим нашим светим оцима, старцима и мученицима Превлачким, ходећи за нашим Светим оцем Савом исповиједамо своју бојазан. Живот постаје све компликованији и опаснији, пролазимо кроз минска поља. Чује се урлик вукова и рика гладних лавова на које нам је још у оно вријеме указао Свети апостол Петар. Све то кроз деформисану културу, савремене медије, кроз болесне идеологије, фолософије, науке које су изгубиле сваку духовну и моралну контролу и које све више постају медијуми деструктивних и демонских сила. Господ је у Јеванђељу поручио да сваки оној који чува живот свој, грчевито, себично, саможиво – изгубиће га. Док га буде чувао то вријеме биће испуњено страхом и паранојом. Ако га изгуби, каже Господ, мене и Јеванђеља ради, задобиће га. И ово појање наше дјечице и наших хорова, нека нам буде нада, утјеха и ободрење на том путу који води у живот вјечни, казао је јеромонах Рафаило.

Учесницима и посјетиоцима захвалио се протојереј Саво Денда, тиватски парох.

-Молите Бога за нас. И они који су већ свети, и они који ће се свједочити на овим просторима у овим тешким временима. А свако вријеме је тешко. Бити хришћанин на сваком мјесту и у сваком времену је тешко. Салонски хришћанин је лако бити, а истински хришћанин тешко. То нам је оставио у аманет и Свети Сава. И никад не можемо заборавити спомен Светом Сави“, рекао је протојереј Саво Денда.

Духовном сабору „У свјетлости Христовог васкрсења – Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима“ присуствовао је конзул Србије, Зоран Дојчиновић.

Организатори Сабора су Митрополија црногорско-приморска, Српска православна црквена општина тиватска, Братство православне омладине Црне Горе и Манастир Светог Архангела Михаила – Михољска Превлака.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930