Home / Вијести / ПРОСЛАВА 18. ГОДИНА МАТУРЕ IV ГЕНЕРАЦИЈЕ ОБНОВЉЕНЕ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ (1995-2000) У ТРЕБИЊУ

 

 

На Духовски Четвртак и празник Светог мученика Теодота Анкирског, 31. маја ученици IV генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (1995-2000), прославили су 18 година од завршетка матуре на Цетињу.

Љубављу и гостопримством домаћина, протонамјесника Мирослава Ратковића, пароха требињског, празновање је отпочело светом литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу.

Литургијским сабрањем началствовао је протојереј мр Раде Јовић из архиепископије београдско-карловачке. Саслуживали су му сабраћа свештеници: протојереј-ставрофор Слободан Лалић из Митрополије загребачко-љубљанске, протонамјесник Мирослав Ратковић из епархије захумско-херцеговачке, протонамјесник  Ненад Лазић из епархије осјечко-пољске и барањске, јереј др Никола Гаврић из архиепископије београдско-карловачке, јереј Ненад Калем из митрополије црногорско-приморске, јереј Никола Темеринац из епархије бачке.

Свештени апостол је читао г. Душан Белошевић, док су за пјевницом појали г. Велибор Крагић, г. Милош Бјелица.

Заједничарење је увеличано и литургијским крштењем Петре Белошевић, ћерке Душана и Марије Белошевић, а кумовао је Александар Вујовић.

После причешћа ријечима бесједе свим сабраним обратио се протонамјесник мр Раде Јовић.

Он је заблагодарио честитом домаћину о. Мирославу Ратковићу, на труду и љубави организације прославе матуре и честитао новокрштеној слушкињи Господњој Петри крштење.

Прота Раде је пожелио да се и наредних година окупљају сви из генерације у радости и љубави на славу Цркве Христове на многаја љета.

„Сабрали смо се данас, као повод пре свега бивши ученици Богословије на Цетињу да литургијски прославимо годишњицу матуре. А данас је ове године, осамнаест година од наше матуре. Ми када се сабирамо, сабира нас љубав Христова, иста она која нас је и повела на Цетиње, и којом нас је Свети Петар Цетињски чувао и Свети Василије Острошки. Та љубав Христова нас и дан данас држи, сабира и окупља. Надам се да ћемо се још дуго, дуго година сабирати овако, и литургијски прослављати наша славља и наше свечаности. Даће Господ да се у истом броју сабирамо и у Царству Божјем, где неће бити жалости ни болести. У Царству Божјем које је непролазно, јер и данашња Света литургија јесте управо та икона Царства Божјега на земљи, пријава Царства Божјега на земљи“, рекао је он.

Свима је пожелио здравља и свакога добра и да се још овако пуно пута сабирају.

„Многи од наше браће нису могли да буду данас са нама, многи из оправданих разлога, али надамо се да ће следећих година да буду са нама. Захваљујем се нашем домаћину оцу Мирославу Ратковићу који се несебично потрудио да нам буде домаћин. И ми сви знамо да је он у ствари наш највећи домаћин, и хвала му за данашње сабрање, за љубав коју има према свима нама. Данашње сабрање је имало такође и једну нову димензију коју није имало до сада. То је било крштење мале Петре, кћери нашега брата Душана Белошевића, којој је кум на крштењу био наш брат Александар Вујовић. И ето дао је Господ да се годинама после завршетка школе виђамо, и оно што је најважније помажемо, саветујемо, чувамо једни друге, али најважније да нас Господ и Свети Василије Острошки и Свети Петар Цетињски и Свети Стефан Пиперски чувају. Хвала вам браћо, и хвала вам на овој части и љубави да ја данас предводим свето сабрање“, казао је прота Раде Јовић.

После литургијског сабрања браћа из генерације и њихове супруге и дјеца обишли су град, Херцеговачку Грачаницу и манастир Тврдош, гдје су их монаси упознали са историјатом манастира, а потом је настављено дружење за трпезом љубави.

Разредни старешина IV генерације обновљене Цетињске богословије, био је садашњи епископ пакрачко-славонски г. Јован Ћулибрк, а слава разреда била је Преподобни Стефан Пиперски.

Милошћу Божијом, свештеници и колеге из ове генерације су на многим  послушањима широм епархија СПЦ и широм васељене, од Америке, Канаде, Аустралије, Србије, Црне Горе, Републике Српске, Италије.

До сада су прослављали годишњице матуре у Светој Земљи и Јерусалиму, Бару, Деспотову, Дрвару, Пакрацу, Београду.

Наредно окупљање генерације и прослава матуре планирана је идуће године, у организацији протонамјесника Ненада Лазића у епархији осјечко-пољској и барањској, а окупљање за прославу 20 година матуре на Цетињу.

 

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930