Home / Вијести / УСЈЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА – ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ДОДЈЕЛА СВЕТИХ ПИСАМА У УЧЕНИЦИМА ПРВОГ РАЗРЕДА

 

 

У Цетињском манастиру свечано је прослављен празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља, у уторак 11. септембра 2018. године, чија се десна рука налази овдје.

Празновање је отпочело свечаном вечерњом службом са петохлебницом у Цетињском манастиру коју су служили ректор богословије прптпјереј-ставрофор Гојко Перовић и јерођакон Јакон Нивковић.

На сам дан празника, Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић уз саслужење цетињског свештенства, свештенства из Русије, као и многобројног вјерног народа са Цетиња и из Русије. Свето Јеванђеље данашњег празника произносили су јерођакон Јаков из Цетињског манастира, на српском језику и протођакон Николаj из Саборног храма Христа Спаситеља у Москви, на црквенословенском језику. Након прочитаног Јеванђеља, надахнуто је бесједио отац Гојко.

Он је рекао како се вијековима са Цетиња ишло у Москву, а ево данас је дошло вријеме да је Бог уредио да је код нас рука Светог Јована Крститеља и да браћа из Русије, Украјине, Белорусије долазе овдје на поклоњење. Баш на овај дан већ годинама браћа свештеници и ђакони са вјерним народом из свих тих крајева долазе и показују да Свети Јован сабира нас хришћане без обзира на то ко је одакле и којим ко језиком говори. „Ово су темељи наше вјере. Ово је догађај који стоји у темељу онога како вјерујемо и како Бога прослављамо, а чули сте Јеванђеље“, нагласио је отац Гојко.

Отац Гојко је бесједу завршио ријечима о Светом Јовану као Претечи: „Све што се Господу десило, Јован је по Божијој намјери преузео на себе и у свему је био прије Господа, прије Њега прошао све што је Он требао да прође.“

После Свете литургије, прочитан је акатист Светом Јовану Претечи. Изнесена је пред народ његова Света десница коју су вјерници цјеливали током читања акатиста.

Сабрање је настављено у манастирској гостопримници, а за госте из Русије је уприличен свечани ручак у Богословији Светог Петра Цетињског.

По већ устаљеној традицији, на празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља,  приређен је свечани ручак за госте из Русије. Поклоници из Русије, који на овај празник долазе на литургију у Цетињски манастир, како би прочитали акатист и после литургије присуствувовали свечаности у Цетињској богословији. У току ручка, ректор са професорима уручује Свето Писмо ученицима првог разреда и гости из Русије богословима упуте поуку. Овог пута све драге госте из Русије, поздравио је ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић. После њега, у име свих поклоника из Русије захвалио се протођакон Николај, који служи у Храму Христа Спаса у Москви. Потом су ђаци првог разреда на благослов добили Свето Писмо, како би се из њега учили смислу живота и усавршавали у науци Господњој.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930