Home / Вијести / ПРЕПОДОБНА ПЕЛАГИЈА И ПРЕПОДОБНА ТАИСА – ЛИТУРГИЈЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ВЛАШКОЈ ЦРКВИ И ПОСЈЕТА ПРЕДСТАВНИКА РОМА ИЗ ПОДГОРИЦЕ ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И БОГОСЛОВИЈИ

 

У недељу 21. октобра 2018. године, на празник Преподобне Пелагије и Преподобне Таисе, служене су литургије у Цетињском манастиру и Влашкој цркви на Цетињу.

Литургију у Цетињском манастиру служили су протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, протосинжел Исак Симић и јеромонах Јустин Мреновић

Литургију у Влашкој цркви служили су свештеници Игор Балабан и Анђелко Боричић.

Представници Рома посјетили Цетињски манастир

Са благословом Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохије и у организацији парохија са Коника и Цетиња, Демократског ромског центра и Фондације “Рука пријатељства”, Роми из Подгорице посјетили су данас, 21. октобра, Цетиње и Цетињски манастир.

Госте из Подгорице предводили су г. Иван Тоскић, новинар Радио Светигоре и предсједник Демократског ромског центра и г. Дејвид Сејдовић, генерални директор Фондације “Рука пријатељства”.

Група од четрдесетак Рома су посјетили Цетињски манастир, поклонили се цетињским светињама и обишли манастирску ризницу, кроз коју их је провео и са историјатом манастира упознао јеромонах Јустин Мреновић.

Дочекали су их протојереј-ставрофор Обрен Јовановић и предсједник Црквене Општине Цетиње г. Рајко Радусиновић, који су гостима уручили пригодне поклоне као благослов Митрополита Амфилохија.

Послије обиласка Цетињског манастира у трпезарији Богословије „Светог Петра Цетињског“ приређено је послужење за госте, гдје су их дочекали професори и ученици ове школске установе.

Овом приликом у име гостију г. Иван Тоскић се захвалио Митрополиту Амфилохију на благослову да посјете Цетињски манастир и свим домаћинима који су их дочекали.

Потом су ромска дјеца отпјевали неколико ромских народних пјесама.

Господин Дејвид Сејдовић упознао је све присутне о настанку пјесме “Ђурђевдан” и такође се захвалио свима на топлом дочеку.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031