Home / Вијести / СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ЛУКИЈАН; ПРЕПОДОБНИ ЈЕФТИМИЈЕ – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МААНСТИРУ И ЛИТУРГИЈА У ВЛАШКОЈ ЦРКВИ

 

Митрополит Амфилохије богослужио у Цетињском манастиру

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио на празник Светог свештеномученика Лукијана и Преподобног Јевтимија у недељу је 28. октобра 2018. године са свештенством свету службу Божју у Цетињском манастиру. Сасалуживали су му свештеници и свештеномонаси из маанстира и цетињских парохија.  Појали су ученици Цетињске богословије.

У литургијској проповеди након читања Јеванђеља Владика је рекао да је убоги Лазар из јеванђелске поуке понео крст страдања и да је то њега, који је у сиротињи прошао кроз земаљски живот, удостојило да заради Царство небеско.

-Да се усели у Авраамова њедра, као и апостол Павле, који такође носи крст Христов. И носећи крст Христов, он се распиње свијету и свијет се њему разапиње. Његов однос према свијету је однос кроз тајну Часнога крста, он се не везује за свијет, иако живи у свијету, казао је Митрополит црногорско-приморски и објаснио да је то тако због тога што он зна да је везивање за овај свет, за његова добра и богатства грех Адамов и свих људи.

-Наместо да се човјек везује за живога Бога, за Његову вјечну и непролазну ријеч, он се везује за оно што је пролазно и ништавно и то обоготворава, као што је то учинио и овај богаташ, казао је владика Амфилохије.

Митрополит Амфилохије богослужио у Цетињском манастируМитрополит Амфилохије богослужио у Цетињском манастиру

Литургију у Влашкој цркви служили су ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић и свештеник Игор Балабан.Појали су чланови хора „Његош“ са Цетиња.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031