Home / Вијести / СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ – СЛАВА КРАГУЈЕВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

 

Слава Богословије Светог Јована Златоуста у КрагујевцуСлава Богословије Светог Јована Златоуста у Крагујевцу

 

У недељу, 25. новембра 2018. године, свечаним и празничним бденијем у школском храму отпочело је прослављање Светог Јована Златоустог, патрона Богословије у Крагујевцу.

Уз Његово Преосвештенство Епископа шумадијског г. Јована у молитвеном прослављању учествовали су професори и ученици којима је личност Светог Јована узор како по питању духовности тако и по питању богословља према којем је устројен и сам живот у Богословији.

Величању школског патрона умногоме је допринео и професор црквеног појања Немања Старовлах, будући да је са грчког и црквенословенског превео службу светитељу.

Поред професора и ученика Богословије, славски колач су преломили и запослени Радију Златоусти, једној од медијских установа Епархије шумадијске.

Наредног дана, 26. новембра 2018. године, обележавање празника Светог Јована Златоустог настављено је Божанском Евхаристијом као централним чином сваке црквене прославе. Литургијом је началствовао Епископ шумадијски г. Јован, уз саслуживање професора, али и гостију, међу којима је било и бивших ђака који су већ ступили као пастири Цркве Христове.

Према устаљеној пракси, на Литургији су и ове године у чин чтеца рукопроизведени ученици завршног разреда Богословије који су клирици Шумадијске епархије. У први степен свештенства ступили су Лука Лукић и Лазар Марјановић.

После прочитане јеванђелске приче о добром пастиру, проповедао је професор Богословије протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић. -Свети Јован Златоусти је један од највећих богослова наше Цркве, један од најплодоноснијих стваралаца у историји хришћанства, један од најбољих и највећих тумача Светог Писма. Према казивању његовог биографа, пастирску службу је сматрао најузвишенијом и најзначајнијом, подсетио је беседник.

После освећења и ломљења славског колача, домаћини и гости су се окупили на свечаном славском ручку. Међу гостима су били професори и ученици богословија из Београда, Сремских Карловаца, Ниша, Призрена и Цетиња, са којима се крагујевачки богослови редовно сусрећу, као и представници крагујевачких просветних установа и представници канцеларије вера.

Богословију Светог Петра Цетињског са Цетиња на овогодишњој слави представљао је професор Александар Вујовић.

У речима захвалности свима који су се у ове дане окупили око великог Златоустовог имена, ректор Богословије у Крагујевцу протојереј-ставрофор др Зоран Крстић захвалио је свима који су својим присуством уприличили славље.

Лазар Марјановић, ученик Богословије у Крагујевцу

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930