Home / Вијести / СВЕТИ МАРДАРИЈЕ ЉЕШАНСКО-ЛИБЕРТВИЛСКИ – СЛАВА ДРУГОГ РАЗРЕДА ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ; ЛИТУРГИЈЕ УКОРНЕТУ У ЉЕШАНСКОЈ НАХИЈИ И У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

Slava 2

Светом архијерејском литургијом, празничном Литијом и благосиљањем славског колача, у Корнету у Љешанској нахији је данас торжествено прослављен празник Светог Мардарија Љешанско-либертвилског.

 

Светом службом у светитељевом родном селу, у сеоској цркви посвећеној Светом великомученику Георгију началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење свештенства Митрополије црногорско-приморске и уз молитвено учешће вјерног народа.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља, Владика је рекао да је светост својство живога Бога, као и да је човјек биће призвано да задобије ту Божанску светост.

Литургијском сабрању у Корнету присуствовали су и у њему молитвено учествовали и ђаци другог разреда Богословије Светог Петра Цетињског на челу са својим разредним старјешином професором Александром Вујовићем.

Овај разред цетињских богословаца Светог Мардарија слави као своју Крсну славу, па је Митрополит Амфилохије њихов славски колач након Литургије благословио и преломио на темељима светитељеве родне куће.

По Митрополитовом благослову, на тим темељима ће ускоро почети градња храма посвећеног Светом Мардарију, са олтаром који ће се налазити на мјесту гдје се налазило кућно огњиште.

Литургију у Цетињском манастиру на којој су били ученици првог, трећег, четвртог и петог разреда, служили су протосинћел Исак Симић, јеромонах Јустим Мреновић и јерођакон Емилијан Заев.

1

Прослављена слава другог разреда Цетињске богословије Свети Мардарије Љешанско-либертвилиски

 

У сриједу 12. децембра 2018. године ученици другог разреда Цетињске богословије прославили су славу разреда Светог Мардарија Љешанско-либертивилиског.

Ученици су XXVI генерација обновљене Цетињске Богословије (2017-2022).

Ученици, предвођени својим разредним старешином професором Александром Вуjовићем, учестовали на Светој Архијерејској литургији у Корнету, коју је служио Митрополит Амфилохије са свештенством и вјерним народом.

После литургије у цркви Светог Ђорђа у Корнету, кроз село до родне куће Светог Мардарија прошла је литија.

У кући Светог Мардарија Митрополит Амфилохије је пререзао и освештао славски колач за ученике другог разреда Цетињске Богословије и рекао да ће кућа Светог Мардарија ако Бог да бити нови манастир Митрополије црногорско-приморске са називом “Тихи кутак Христов”.

Slava5

Ученици су наставили славу у трпезарији Цетињске богословије на свечаном ручку.

Госте школе поздравио је ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, који је честитао славу ђацима, поздравио госте и уручио пригодне поклоне добротворима школе.

После свечаног ручка за све присутне приказан је филм “Тихи кутак Христов”, редитеља Радисава Раја Јеврића.

Прије пројекције кратко се обратио Рајо Јеврић.

32

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930