Home / Вијести / СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ХАРАЛАМПИЈЕ – ЂАЦИ И ПРОФЕСОРИ БОГОСЛОВИЈЕ УЧЕСТОВАЛИ НА ПРОСЛАВИ ПРАЗНИКА СВЕТОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ У ПОДГОРИЦИ

 

 

Професори и сви ученици Богословије Светог Петра Цетињског, поводом овогодишње прославе празника Преподобног Симеона Мироточивог, молитвено су учестовали у Светој Архијерејској литургији у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, и у свечаној литији улицама Подгорице и присуствовали свечаној Академији на Немањиној обали, у суботу 23. фебруара 2019. године на празник Светог Свештеномученика Харалампија.

 

Свету архијерејску литурију у Саборном храму Христовог Васкрсења служили су Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије уз саслужење преосвећене господе епископа: умировљеног захумско-херцеговачког Атанасија, милешевског Атанасија, полошко-кумановског Јоакима, захумско-херцеговачког Димитрија и диоклијског Методија, бројног свештенства и молитвено учешће вјерног народа.

За пјевницом су, јутарњу службу, блажена и тропаре на литургији, појали ученици богословије, предвођени професром црквеног појања ђаконом Павле Љешковићем и професором Александром Вујовићем, а остали дио литургије појали су чланови хора Свети јеваншелист Марко из Подгорице, предвођени диригентом проф. мр Људмилом Радовић.

После прочитаног Јеванђеља сабранима је о Преподобном Симеону бесједио Преосвећени умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије.

 

На крају Свете архијерејске литургије у подгоричком Саборном храму Митрополит Амфилохије је благословио сабрани вјерни народ и позвао све на Светосимеоновску литију да се освешта овај град и врати својим древним предањима.

,,Кажу да је вјетар напољу. Хвала Богу то је вјетар развигорац и будилник, па ћемо брже стићи до Немањине обале са страхом Божијим, вјером и љубављу“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Након Свете службе Божије улицама Подгорице прошла је свечана Светосимеоновска литија са моштима Светог великомученика Харалампија. Крајње одредиште Литије било је ушће Рибнице у Морачу, у Старој вароши у Немањином граду, у току које су псалме, тропаре, кондаке и богослужбене пјесме појали ђаци Цетињске богословије.

Светосимеоновску бесједу, на мјесту гдје је рођен родоначелник светородне лозе Немањића, изговорио је архимандрит Сава Јанић, игуман манастира Високи Дечани који је донио благослов свете земље Косово и Метохије, Епископа Теодосија, свештенства, монаштва, вјерног народа, као и радост КиМ, поред свих страдања кроз која пролазе.

У име ове новоосноване светиње – лавре Светог Симеона Мироточивога на Рибници, и у име игумана, оца Игњатија, Митрополит је поклонио владици Атанасију и Димитрију икону Светог Симеона за манастир Тврдош.

 

 

Прослављен Свети Симеон Мироточиви патрон Митрополије црногорско-приморске (видео)

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930