Home / Вијести / СВЕТИ ТАРАСИЈЕ ЦАРИГРАДСКИ – ПРОШЧАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

У навечерје Великог часног поста у Цетињском манастиру, у недељу 10 марта 2019. године, на празник Светог Тарасија Цариградског служена је вешерња служба, након које су прочитане молитве за благословен предстојећи Часни пост.

Вечерњу службу служили су јеромонах Јустин Мреновић и ђакон Игор Пешикан, а служби је присуствовао и Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Пригодним словом сабраним вјерницима, свештенству и монаштву на крају вечерње обратио се владика Амфилохије који је истакао да је опраштање својство Божије, па тако и својство сваког нормалног и здравога човјека. Подсјетио је да је у Јеванђељу записано да треба опраштати седам пута седамдесет седам пута, што значи без краја.

„Као што Бог свима нам опрашта тако и ми да опраштамо и не осуђујемо једни друге“, рекао је владика и додао да се у молитви Светога Јефрема Сирина молимо Богу да нас ослободи духа лењости, чамотиње и унинија, или како народ преводи духа тугоморе, властољубља и празнословља.

„Молимо се да нам Бог подари духа целомудрености здравоумља, смиреноумља, трпљења и љубави и да не осуђујемо брата свога, јер је благословен Господ Бог који нама опрашта, и то је оно што непрекидно и у Јеванђељу и у Оче наш понављамо: И опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим. То је основно својство правог истинског човјека, сваког истинског хришћанина, а нико није без гријеха сем једнога Бога!“

Наглашавајући да смо сви на земљи рођени огријеховљени, Митрополит је казао да је зато неопходно да тражимо од Бога опроштај и да се молимо да Бог у нама сазида срце чисто и благословено:

„Да нам подари тврду и дубоку вјеру у Христа Бога живога – творца неба и земље од Дјеве рођенога и Духа Светога који је ради нас и нашег спасења примио распеће и које је ради нас васкрсао из мртвих и призвао нас да се сараспињемо Њему, да носимо Његов крст а у исто вријеме носећи и помажући њему да носи Његов крст ми задобијамо и тај дар васкрсења, дар вјечнога и непролазнога живота.“

Високопреосвећени је казао да је то оно на шта нас призива и овај свети пост, као припрема душе и тијела за велики празник Христовог васкрсења, за задобијање те божанске силе и свјетлости, божанске мудрости и љубави – према Богу и према сваком човјеку и створењу:

„То је оно на што смо призвани, то је оно на шта нас презива и овај Свети пост – четрдесетодневни пост који је постио пророк Мојсије, који је постио и сам Господ и који Црква Божија ево пости и призива сву своју дјецу кроз вјекове да се држе тог Светога поста.“

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је на крају затражио опроштај од сабраног свештенства и вјерника и свима пожелио срећан и благословен пост:

„Господ да нас укријепи! И ви опростите мене грешноме што сагријеших дијелом својим, свим својим осјећањима, Бог да прости и да помилује све нас у вјекове, вјекова, амин!“

На крају богослужења приступило се међусобном опраштању гријехова, свештенослужитеља и присутног вјерног народа.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930