Home / Вијести / СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ТЕОДОР КИРИНЕЈСКИ – МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ И ВЛАДИКА МЕТОДИЈЕ СА СВЕШТЕНСТВОМ СЛУЖИЛИ ЛИТУРГИЈУ ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

У петак прве недеље Часног Поста 15. марта 2019. године, на празник Светог свештеномученика теодора Киринејског,  Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ диоклијски г. Методије, служили су са свештенством Свету архијерејску литургију пређеосвећених дарова у Цетињском манастиру.

Владикама су саслуживали секретар Митрополије протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, професор богословије протојереј мр Арсеније Радовић, протосинђел Исак Симић, јеромонах Јустин Мреновић, професор богословије ђакон Душан Биговић и ђакон Игор Пешикан.

Чтецирали су ученик петпг разреда Матија Минић и ученик четвртог разреда Огњен Боричић.

На литургији су појали ученици богословије, предвођени професором појања ђаконом Павлом Љешковићем.

Монаси Цетињског маанстира, ученици Богословије и вјерни народ приступио је Светој тајни причешћа.

На крају литургије Владика Амфилохије обратио с еприсутнима краћом бесједом и подсјетио да се мошти Светог Теодора Тирона налазе у манастиру Ново Хопово на Фрушкој гори а да ће се у Црној Гори, ако Бог да, и њему подигнути храм као и многим другим великомученицима:

„Ми се клањамо Господу и Светима великомученицима Његовима. У новије вријеме подигли смо Храм Светог Климента Охридског и Светог великомученика Пантелејмона у Морачи а биће и храма Светога Теодора Тирона. Ако Бог да, да подигнемо храм у славу Божију у част светих великих Божијих Христових ратника који су бранили и сачували вјеру и утврдили православне народе у вјерности Христу Богу нашем .“

Подсјетио је владика да су код нас вјековима биле и мошти Светога Теодора Стратилата које су првобитно чуване у Манастиру Светог апостола и јеванђелисте Марка у Подгорици, па су од оних који су примили ислам и тамо се настанили послије Сеобе Чарнојевића крајем 17. вијека, али који су сачували дубоко поштовање према светињи, предате Митрополији црногорско приморској.

„Мошти Светог Теодора Стратилата су првобитно чуване у келији Светога Петра Цетињскога а сада се налази у олтару Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици у нади да ће једног дана бити враћене у манастир Светога Марка“, казао је Митрополит и изаразио наду да ће и тај манастир, као што су и многи други широм Митрополије, поново васкрснути.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је казао да није случајно да су мошти Светог Теодора Стратилата и Св. Теодора Тирона, великих бранитеља вјере праве – тврде Божије вјере, дошле  у наш народ и Свету цркву, оне су нас увијек кроз вјекове и до дана данашњег у тој вјери укријепљивале.

На крају Литургије вјерници су цјеливали Свети крст у коме је честица моштију Светог Теодора Тирона.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930