Home / Вијести / СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА НА ЦЕТИЊУ – СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ ЛИТУРГИЈОМ И ЛИТИЈОМ СА ИКОНАМА ЦЕТИЊСКИМ УЛИЦАМА

 

Светом архијерејском литургијом у Цетињском манастиру и празничном Литијом с иконама која је прошла градским улицама, на Цетињу је данас торжествено прослављена Недјеља православља и свршен спомен на седми васељенски саљбор и побједу православља на иконоборством.

Началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење цетињског свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће многобројних вјерника.

За пјевницом су појали чланови хора „Његош“ са Цетиња, којим диригује Милица Пејовић и ученици Цетињске богословије, предвођени професором појања ђаконом Павлом Љешковићем.

Апостол је прочитао матурант Никола Томић, а од богослова су чтецирали ученици четвртог разреда Матија Минић и Стефан Стевлић.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да су све љепоте неба и земље и сва мудрост сабрани у једном обичном људскоме лику.

„И кроз тај лик открива се љепота и садржај свеукупне Божанске творевине, а у исто вријеме открива се и љепота Онога који је створио и небо и земљу, и све видљиво и невидљиво“, казао је он.

Додао је да се у лику Христа Богочовјека види сва тајна свих свјетова.

„А иста та тајна, кроз Њега и преко Њега се огледа у лику човјековом, првога човјека и свакога човјека. Погледајте ову дјецу овдје: ништа љњепше на свијету нема од дјетињега лика. Све љепоте свјетова сабране су у дјечјем лику и у лику свакога човјека“, рекао је Владика Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски је подсјетио да данас празнујемо тај лик Божји.

„Празнујемо ту љепоту Божју, икону Божју. Празнујемо иконопоштовање у вријеме када су безбожни људи, попут ових данашњих, порицали и избацивали иконе из цркава Божјих. Многи су пострадали тада због љубави према светим иконама. Међутим, на овај дан су поново свечане враћене иконе у храмове и била је Литија кроз царски град Константинопољ. Ту литију ми настављамо на Цетињу и она се наставља широм васељене, кроз вјекове“, казао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних Владика је предводио празничну литију која се од Цетињског манастира кретала према цркви Рождества Пресвете Богородице на Ћипуру, преко трга краља Николе, затим Његошевом улицом, преко Балшића пазара до Влашке цркве и назад до Цетињског манастира.

На крају је на улазу у манастирску порту прочитан Синодик православља, који је читао професор богословије протојереј мр Арсеније Радовић.

После богослужења приређен је ручак у трпезарији Цетињске богословије. У току ручка, а у част петогодишњице обновљеног рада, чланови хора Његош отпјевали су неколико црквенонародних пјесама, док су се ђаци богословије представили са пјесмама Химном Цетињске богословије „Полеђела два анђела“ и пјесмом „Онамо намо“ краља Николе Петровића.

У име домаћина све присутне госте поздравио је ректор школе протојереј-ставрофор Гојко Перовић, посебно поздравивши амбасадора Републике Пољске у Црној Гори, г. Артура Дмоховског и његову супругу, предсједника црквене општине Цетиње г. Рајка Радусиновића, г.Чеда Милића из Ресне и г. Павла Милића из Будве, чланове хора „Његош“, присутно свештенство, госте  и професоре и ученике школе.

Овом приликом Митрополита, професоре, ђаке и све присутне поздравили су и господин хаџи Радован Радовић и Павле Милић из Подгорице.

На крају ручка Владика Амфилохије је заблагодарио Господу на дивном празнику, поздрављајући све, међу њима и чланове хора“Његош“ са Цетиња, да заједно са дјечијим хором „Светог Мардарија љешанско-либертивилиског“ пјевају у славу Божију и у славу Светих Икона.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930