Home / Вијести / ПРЕПОДОБНИ ГЕРАСИМ ЈОРДАНСКИ -СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ НЕДЕЉЕ ПРАВОСЛАВЉА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

 

У организацији цетињске Богословије Светог Петра Цетињског у крипти саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици у недељу 17. марта 2019. године одржана је традиционална духовна академија поводом Недјеље православља у организацији Богословије Светог петра Цетињског.

Поздрављајући Митрополита Амфилохија, свештенство, чланове дипломатског кора и све присутне госте ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић рекао је да је академија посвећена осамстотој годишњици аутекефалности Српске православне цркве.

„И наравно, као и сваке године, спомену на побједу православља, сабору у Цариграду у 9. вијеку који је одбранио поштовање икона и чијисмо Синодик данас прочитали у Цетињском манастиру након литије која је прошла цетињским улицама“, рекао је он.

Рекао је да је академија посвећена и петогодишњици обновљења цетињског Црквено-пјевачког друштва „Његош“.

„А исто тако прослављамо и пету годишњицу цетињског Дјечјег хора Светог Мардарија Љешанско-либертвилског, којим управља наша сестра Јелена Калуђеровић, који је само продужетак цетињске школе вјеронауке“, казао је отац Гојко Перовић.

Празничну бесједу одржао је професор Богословије ђакон Павле Љешковић.

У умјетничком дијелу програма учествовали су ђаци Богословије, полазници цетињске школе вјеронауке, црквени хорови „Свети Марко“ из Подгорице и „Његош“ са Цетиња.

Подијељене су и награде за најбоље светосавске темате ученика Богословије, што се организује сваке године за овај празник.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930