Home / Вијести / СВЕТИ МУЧЕНИК КОДРАТ КОРИНТСКИ – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И СЈЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ УПРАВНОГ ОДБОРА МИТРОПОЛИЈЕ

 

У суботу 23. марта 2019. године, на празник Светог мученика Кодрата Коринтског, у Цетињском манастиру Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије. служио је са свештенством и свештеномонаштвом, и вјерним народом Свету Архијерејску литургију.

За пјевницом су појали ученици Цетињске богословије, превођени својим професором црквеног појања ђаконом Павлом Љешковићем, и сви остали ученици присуствовали су светом сабрању.

Апостол је читао Срђан Вучановић, ученик трећег разреда.

У бесједи након прочитаног зачала из Јеванђеља, Вископреосвећени је казао да се ријеч Светог Игњатија Богоносца да је једна Света саборна католичанска и апостолска црква Божија тамо гдје епископ са презвитерима, ђаконима и народом Божијим служи Свету литургију, остварује кроз сву историју до нашег времена:„Нема мјеста на земаљском шару гдје се не служи Света служба Божија, гдје нису присутни епископ, презвитер, ђакон и народ Божији. Свако у Цркви Божијој приноси себе и своје дарове живоме Господу постајући заједничар Христов, по ријечима апостола Павла, заједничар у Његовој вјери, нади на вјечни и непролазни живот, носећи бремена једни других и тако испуњујући закон Христов.“

Ученици су приступили Светом причешћу а на крају службе, одслужен је помен за упокојене.

После литургије одржана је сједница Епархијског управног одбора и Епархијског савјета Митрополије црногорско-приморске у Његошевој сали.

Епархијски савјет МЦП: Приврженост јединству Српске патријаршије и свеукупног Православља

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031