Home / Вијести / СВЕТИ СОФРОНИЈЕ ЈЕРУСАЛИМСКИ – УЧЕНИЦИ ПРВОГ РАЗРЕДА ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ НА ЕКСКУРЗИЈИ ПО СВЕТИЊАМА ЦРНЕ ГОРЕ

 

ПРВА ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА

 

 

У суботу 23. марта, на празник Светог Кодрата Коринтског, ученици првог разреда Богословије Светог Петра Цетињског предвођени разредним старешином Благојем Рајковићем и професором Аполоном Мишченком кренули су на дводневну наставно-педагошку екскурзију по храмовима и манастирима Зете, Бјелопавлића и Старе Херцеговине.

Пошавши са Цетиња у јутарњим часовима, ученици су најпре посетили манастир Дајбабе, где су учествовали на древној Литургији Апостолских Установа, коју је служио настојатељ манстира архимандрит Данило. Након што су чули историјат манастира и житије Светог Симеона Дајбабског, игуман Данило их је срдачно угостио. Целивавши мошти Св. Симеона наставили су путовање ка манастиру Ждребаоник. Тамо су се поклонили моштима Светог Арсенија Сремца, другог архиепископа српског, и саслушали казивање о његовом житију. Сестринство манастира их је с љубављу угостило, па су, окрепивши се, продужили пут Острога. Стигавши под Острог, помолили су се пред моштима Св. Василија Острошког Чудотворца и обишавши горњи манастир спустили се у доњи, где су обедовали. Након обиласка Острошке светиње наставили су пут до манастира Заграђе, изнад Шћепан Поља, где их је примио на коначиште игуман Лазар.

Сутрадан, у недељу Светог Григорија Паламе, отац Лазар је служио Божанствену Литургију Светог Василија Великог, а одговарали су му својим појањем ученици првог разреда. Након Свете Литургије и празничне трпезе поклоници из Цетињске Богословије полазе назад према Цетињу и свраћају у манастир Пиву где их дочекује игуман Јефтимије Шкулетић. Отац Јефтимије им говори о подизању манастира, о његовом преношењу услед градње хидро-електране, упознаје их са фрескописом храма и показује им богату ризницу. Из Пиве су ученици пошли у манастир Жупу, где су се поклонили, окрепили и наставили пут за Никшић. У саборном храму Светог Василија Острошког присуствовали су вечерњем богослужењу. По завршетку службе у епархијском дому приређена им је вечера, где их је дочекао и поздравио старешина Саборног храма о. Остоја Кнежевић, и сам некадашњи ученик Цетињске Богословије. Пошто су прошетали градом, ђаци првог разреда су кренули из Никшића за Цетиње пуни утисака.

 

Милутин Ерцег,

ученик I разреда

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930