Home / Вијести / ПРОФЕСОР ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ ЂАКОН МР МИХАЈЛО ЛАЗАРЕВИЋ СВЕЧАНИМ КОНЦЕРТОМ У КОТОРУ ОБИЉЕЖИО 25 ГОДИНА УМЈЕТНИЧКОГ, ПРОФЕСОРСКОГ И ДИРИГЕНТСКОГ РАДА

 

Признања диригенту Михајлу Лазаревићу за 25 година рада

Митрополит црногорско приморски господин Амфилохије одликовао је ђакона мp Михајла Лазаревића из Котора „Златним ликом Светог Петра II Ловћенског Тајновидца“ за благословени 25-тогодишњи рад и умјетничко стваралаштво, нарочито за старање о љепоти богослужења у дому Господњем.

Ово признање и „Сребрну грамату Српског пјевачког друштва Јединство Котор 1839“ за сребрни јубилеј вјерности Друштву и дјелотворни рад са мјешовитим хором, Лазаревићу су у уторак 9. априла 2019. године, уручили на концерту у препуној Цркви Светог Николе у которском Старом граду, протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, секретар Епархијског управног одбора Митрополије и потпредсједник которског хора Игор Ковачевић.

Концерт је одржан поводом 25 година Лазаровићевог рада и умјетничког стваралаштва као диригента Хора Српског пјевачког друштва (СПД) „Јединство 1839″ Котор, професора Школе за основно и средње музичко образовање (ШОСМО) „Вида Матјан“ и Богословије „Свети Петар Цетињски“ – Цетиње.

Под диригентском палицом ђакона мр Лазаревића, наступили су Камерни хор Богословије, Женски хор которске Музичке школе и Хор СПД „Јединство 1839″.

„Имам изузетну част и радост да вас вечерас поздравим у име Високопреосвећеног Митрополита црногорско приморског г. Амфилохија који из пастирских разлога није могао бити са нама овдје, али преносим његове поздраве и благослове свима вама, поготово нашем оцу Михајлу.

Заиста, све на овом свијету Господ што је створио, што дише, на свој начин га и слави. Од онога мрава који својим редом и поретком носи и ради, од оне пчеле која са цвијета покупи све оно што је најљепше па направи ону чудесну течност мед, па птица својим пјесмом итд.  А замислите како Господ даје човјеку словесноме, који је круна његовога стварања. Да га слави и да учествује у његовој слави прослављања Господа. Различити су дарови којим Господ нас људе дарива. Па имамо вриједног домаћина који зна својим рукама свашта да направи, од честитога занатлије, до врхунскога мајстора. Затим, имамо људе којима је Бог дао да својим језиком и словом знају да кажу најдубље тајне и мудрости овога свијета, па имамо оне људе којима је Бог дао дар језика, дар игре, али чини ми се да је међу свим тим даровима, које је Бог дао човјеку, пјесма  можда највећи и најљепши. А то нам управо показује Свето богослужење, јер наша молитва, у нашој Православној цркви, управо јесте пјесма. Деведесет посто ријечи које се изговоре у светом храму изговорене су пјесмом. Е, тим даром је Господ обдарио и нашега ђакона Михајла, а он је Господу узвратио и вишеструко умножио таленат  који му је дат. Због свих његових заслуга од Богословије до СПД Јединство и рада у Музичкој школи у Котору, Високопреосвећени Митрополит одликовао га је највишим орденом Митропoлије црногорско-приморске – Златним ликом Светог Петра II Ловћенског Тајновидца за благословени 25 – годишњи рад и умјетничко стваралаштво, нарочито за старање о љепоти богослужења у дому Господњем.

Свакако да овај његов труд и ово његово славље данас јесте труд и многих који су се трудили и омогућили му да оствари оно што је остварио. На првом мјесту нашем оцу Мому који се овдје већ 50 година труди и ради оно што му је Бог дао, а дао му је много, те је направио плодно тло да може да се овакви плодови убирају – од дјечјега, великога хора и кроз музичку школу. Све су то дивни плодови које Бог даје свима нама“, казао је између осталог  протојереј-ставрофор Обрен Јовановић.

Ђакон Михајло Лазаревић се захвалио пјевачима на труду да се све изнесе онако како треба и како доликује хоровима који су вечерас наступили у Храму Светог Hиколе.

Захвалио се на признањима Управи Јединства и Митрополиту Амфилохију.

„Ипак, на крају морам да се захвалим оцу Момчилу и попадији Смиљки који су препознали мој таленат прије и више од 25 година и позвали ме у Котор да наставим традицију са хором СПД Јединство, да уђем у Богословију Св. Петра Цетињског, а након двије године да се тај квалтет препозна и у Музичкој школи“, казао је Лазаревић, који је најавио наставак плодотворног рада и нове успјехе.

Након богатог програма и заједничког извођења пјесме „Баба Јету“ (Оче наш ма свахили језику) од стране сва три хора, у црквеној ризници приређена је закуска и коктел.

Камерни хор Богословије Светог Петра Цетињског од свог оснивања 1992. године, када је и обновљен рад ове средњошколске установе СПЦ марљиво ради и труди се да генерацијама које долазе у ову школу пренесе љубав према хорском појању.

У тим почетничким, нимало лаким корацима, трудио се тадашњи професор црквеног појања, дугугодишњи члан хора Музиколошког института САНУ, сада преосвећени Епископ г. Јован (Пурић) који је на те прве генерације ђака пренио своје искуство хорског пјевача. Трудио се да пренесе своје знање које је стекао од академика др. Димитрија Стефановића, увијек водећи рачуна да имају ђаци култивисан и прецизан тон, како на сцени, тако и за манастирском пјевницом.

Школске 1995/6. године на дужност хоровође долази Михајло Лазаревић, тада апсолвент Музичке академије из Новог Сада. Доласком школованог музичара у Богословију, хор који је до тада пјевао унисоно или двогласно, почиње са четворогласним пјевањем, не напуштајући традицију дотадашњег пјевања. Како су те генерације биле изузетно пјевачки надарене, хор савладава богат репертоар. Учествујући на свим манифестацијама које је организовала наша Митрополија Црногорско-приморска, хор је стасавао и на сцени. Ускоро је био у пратњи Његовог Висопкопреосвештенства – Митрополита Амфилохија у Аустрији и Немакој и представио се у скоро свим већим градовима тих земаља.

Након многобројних наступа по Црној Гори, Србији, Републици Српској, као и у земљама у којима се изводила научно-наставна екскурзија (Света Земља, Русија, Бугарска, Грчка, Италија, Турска, Албанија, Мађарска, Словачка, Хрватска… ) креће се у реализацију новог пројекта који је поставио диригент – снимање првог носача звука 2005. Диригент се одлучио да то буде одговарање на Светој литургији. Кренуло се врло озбиљно са пробама трудећи се да се доведу те композиције до највишег нивоа интерпретације за један средњошколски ансамбл коме хор није стручни предмет, већ ваннаставна активност. Материјал је снимљен у Катедралном храму Св. Николе у Котору.

Ослушкујићи афинитете својих пјевача, на следећем пројекту, са новом генерацијом ђака, диригент се одлучује за један потпуно различит концепт новог ЦД-а. То је једногласно појање од 13. до 18. вијека.

Хор Богословије је наступио на 14. Панчевачким данима духовне музике.

Женски хор Школе за осново и средње музичко образовање (ШОСМО) “Вида Матјан” основан је 1986. године када је и почела са радом као средња школа, иако је први пут отворена 1951. године и настављач је успјешне традиције ниже музичке школе коју су неговали професори на челу са покојним професорима Видом Матјан, Милошем Милошевићем, Никшом Чучићем и другим…

Професор Михајло Лазаревић почиње да ради у музичкој школи од школске 1997/98. на позив тадашњег директора г. Илије Милошевића. Хор је као и у свакој музичкој школи обавезан предмет. Хор су прије њега водили проф. Никола Греговић и Стево Бојанић. Са доласком Михајла Лазаревића хор је наставио да се развија, усваја нове репертоаре, шири видике, ствара нове контакте, остварује сарадње са многим музичким институцијама, ниже успјехе на радост Котора као једне веома развијене музичке средине . У оквиру средње школе дјелују женски, мјешовити и камерни хор. Поред наступа у Котору, на школским концертима и пројектима школе, хор редовно учествује у свим пројектима које организије Музички центар Црне Горе. Ученици редовно узимају учешће и у пројектима КоторАрта, када се на програму нађу велика вокално-инструментална дјела.

Умјетничка остварења:

Са Женским хором Школе за основно и средње музичко образовање „Вида Матјан“ из Котора освојио је 10 златних и 1 сребрну лиру (98 поена) на републичким и савезним такмичењима (1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018)

Са Мјешовитим хором ШОСМО “Вида Матјан” освојио је 6 златних и 2 сребрне лире (1998, 2000, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016,) на републичким такмичењима.

Са Хором ниже музичке школе „Вида Матјан“ освојио је 2 златне лире (2000 и 2002) на републичким и савезним такмичењима.

Са Камерним хоровима ШОСМО „Вида Матјан“ освојио је 2 златне и 3 сребрне лире (1997, 2007, 2009)

Српско пјевачко друштво “Јединств” 1839, Котор

Српско пјевачко друштво “Јединство”званично је основано 1839. године, мада је забиљежено да се дјеловало и десетак година прије службене регистрације.

Чланом Српског пјевачког друштва „Јединство „ може постати сваки поштени и родољубиви грађанин (извод из првих Правила Друштва). Слоган Друштва је “Пјесмом срцу – срцем роду”.

Химну Српског пјевачког друштва “Јединство” поводом прославе педесетогодишњегдруштвеног опстанка 1889. спјевао је прот. Јован Сундечић, а компоновао Дионисије Пл. Сарно Сан Ђорђо. Основни циљ Друштва је бављење културним и просвјетним радом, а нарочито црквеним, умјетничким и народним пјевањем и на тај начин чување и његовање традиције. Друштво располаже богатом нототеком.

Покровитељи прослава Друштва били су Њ. Вл. Краљ Александар (1929), Њ. Вл. Краљ Петар ИИ (1940) и Његова светост Патријарх српски г. Павле (1994).

Друштво су одликовали: Краљ Александар Орденом Светог Саве В реда (1921) и Орденом Светог Саве Трећег реда (1930), Краљ Петар Други Орденом Светог Саве Трећег реда (1940), Свети архијерејски сабор СПЦ Орденом Светог Саве Другог реда (1989), док су плакете дали Јужнословенски пјевачки савез (1939) и Прво београдско певачко друштво, као братско друштво, (1897. и 1927).

Одликован је и орденом Карађорђеве звијезде Р. Србије 2019.

Хор је имао много успјешних турнеја у земљи и иностранству (Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Њемачка, Аустрија, Мађарска, Швајцарска, Чешка, Словачка, Русија, Грчка, Бјелорусија), гдје је одржао велики број концерата и такмичења у значајним концертним просторима (Краљевска капела Универзитета, Бон; Катедрала Светог Пантелејмона, Келн; Црква Светог Петра и зграда УНИДО, Беч; Сала Министарства културе Чешке, Праг…). Неки концерти су снимљени за потребе телевизијских кућа: ДW, РТС, РТЦГ, РТРС, ТВ Корфу ГР. Турска ТВ, Гродно…

На 16. Југословенским хорским свечаностима (ЈХС) у Нишу (1996.) хор је награђен „за најбољу интерпретацију музике старог мајстора“ (Орландо ди Лассо: Супер Флумина Бабyлонис). На 17. Југословенским хорским свечаностима у Нишу (1998.) хор је награђен „за аутентично извођење српске духовне музике према хиландарском запису, успјешну интерпретацију дјела из најстарије епохе српске духовне музике и његован хорски звук“ а на 18. ЈХС у Нишу (2000.) „за најбољу интерпретацију музике старог мајстора“ (Орландо ди Лассо: Бон јоур мон цоеур). За наступ под називом „Богородицу и Мајку Свјетлости у пјесмама величајмо“ на ИВ Међународном фестивалу камерних хорова у Крагујевцу (2001.), хор је добио специјално признање, као и 2004. године за концерт под називом Херувимске пјесме у Српској цркви, а 2008. у Приједору на Међународном фестивалу „Златна вила“ хор је награђен наградом за најбољу интерпретацију старог мајстора из области православне духовне музике. Културно-просветна заједница Србије додијелила је Друштву Изузетну Вукову награду за 2004. годину.

Хор је био учесник 40. Мокрањчевих дана 2005. г. У Неготину, као и других фестивала у Србији: Ваљево (2006), Панчево (2009), Сомбор (2010) и Будва Град театар (2012, 2013.) у Црној Гори.

СПД «Јединство» 2008. године је учествовало на сусрету младих хришћана Европе у Женеви (Швајцарска). У 2009. години гостовао је на Хидри (Грчка) и у Бечу у организацији Друштва српско-аустријског пријатељства.

2009. година, испраћена је турнејама Будимпешта-Праг-Братислава. У 2011. години реализована је турнеја уз концерте у Загребу, Бечу и Братислави. Годину 2012. Обиљежило је Меморијално гостовање и наступи на Крфу. Године 2013. Одржана је турнеја по сјеверној Италији и наступи у градовима Русије. У новембру 2014. хор је посјетио Цариград, гдје је пјевао у Васељенској патријаршији. Годину 2015. је посебно обиљежила турнеја хора у Солуну и Метеорима. Године 2016. одржана је турнеја по централној Србији и Војводини (концерт у крипти Храма Св Саве). 2017 учествовао на фестивалу духовне музике „ Музички едикт“ у Нишу, хор је одржао концерт и у Атини и посјетио острво Егину. 2018 хор је учествовао на међународном такмичењу „Коложски благовест“ у Бјелорусији и освојио престижну награду „Лауреат Другог степена“ у својој категорији у конкуренцији 30 хорова.

Јединство се сада припрема за Међународно такмичење хорова у Пољској (Хајновка ) од 09. -12. маја. Припрема централну прославу поводом 180 година постојања хора као и велики концерт посвећен мати Јулијанији Денисовој, изузетној копмозиторки савремене духовне музике из Минска, (Белорусија) која ће и присуствовати том концерту.

Предраг Николић

 

 

 

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930