Home / Вијести / ПРЕПОДОБНИ ЈОВАН ВЕТХОПЕШТЕРНИК; ВАСКРСНИ ЧЕТВРТАК – ПРОСЛАВА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ МАТУРЕ УЧЕНИКА XIV ГЕНЕРАЦИЈЕ ОБНОВЉЕНЕ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ (2005-2009)

 

Прослава десет година матуре XIV генерације Цетињске богословије (2005-2009)

На Васкрсни четвртак и празник Преподобног Јована Ветхопештерника, 2. маја, ученици XIV генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (2005-2009), у васкршњој радости прославили су десет година матуре у Цетињском манастиру и Богословији.

Празновање је отпочело Светом литургијом у катедралном Храму Рођења Пресвете Богородице у Цетињском манастиру.

Литургију су служили свештеници из ове генерације и свештенослужитељи из манастира: протосинђел Исак Симић, јеромонах Јустин Мреновић, јеромонах Марко Кесић, сабрат манастира Хиландара, бивши сабрат Цетињског манастира, јереј Ненад Јеремић, парох очаушки из Епархије зворничко-тузланске, ђакон Горан Крстић, секретар Епархије милешевске.

За пјевницом су појали садашњи матуранти и стари ученици Цетињске богословије, предвођени разредним старешином ђаконом мр Михајлом Лазаревићем. Појали су јеромонах Владимир Ђуричић, игуман манастира Кнежина код Хан Пијеска из Епархије зворничко-тузланске, Милош Шарић из Београда клирик Бањалучке епархије, Милан Вуковић из Милића клирик Митрополије црногорско-приморске, Борисав Поповић из Шапца клирик Шабачке епархије.

Литургији је присуствовао и Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Ученици су после Литургије посјетили своју школу, алму матер, гдје су учили прве богословске науке. Потом је приређена трпеза љубави на којој су присуствовали сви ученици са слављеничком генерацијом и са професорима ове школске установе.

У току прославе бивши присутни ученици XIV генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског представили су се својим професорима и ђацима упознавши присутне гдје су на парохијама и манастирима и послушањима у Цркви.

Потом је све присутне поздравио и разредни старешина ове генерације ђакон мр Михајло Лазаревић, а у име професора и ректора обратио се протојереј мр Арсеније Радовић, главни васпитач и професор.

На прослави матуре ове генерације присуствовали су професори: протојереј мр Арсеније Радовић, ђакон мр Михајло Лазаревић, ђакон Душан Биговић, ђакон Павле Љешковић, Аполон Мишченко и Александар Вујовић.

Нека би благослов и молитве Светог Петра Цетињског и Светог Стефана Дечанског, славе ученика XIV генерација обновљене Цетињске богословије, пратила све њих и њихове породице и да се радо сјећају и враћају својој богословкој школи на Цетињу.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031