Home / Вијести / СВЕТИ ПЕТАР ДАБРОБОСАНСКИ – СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ У ФОЧИ

 

Дана 17. септембра 2019. године, на празник Светог Свештеномученика Петра Митрополита дабро-босанског и сарајевског. славу је прославила Богословија у Фочи. У навечерје празника, служено је празнично вечерње богослужење којим је началствовао отац Никола Ковач парох устиколински и намјесник србињски. У бесједи на крају вечерњег богослужења, отац Никола, честитао je славу професорима и ученицима, пожељевши им да Свети Петар буде увјек водиља у њиховом раду и богословском узрастању.

На празник Светог Свештеномученика Петра,  Светом литургијом, началствовао је протојереј-ставрофор Славко Зорица инспектор богословија, уз саслужење професора богословије и гостију. Пригодном бесједом, отац Славко, указао је на велики значај овог Светог угодника Божијег, чије име поносито носи наша богословија, баштинећи традицију сарајевске богословије.

Послије Свете Литургије, гости су се упутили на послужење и учешће у свечаном програму. На почетку програма хор богословије, под руководством професора,  јереја Видака Вујадиновића извео је тропар Светом Петру дабро-босанском.  В.д. ректора богословије, јереј Љубомир Пријовић, обратио се пригодном бесједом у којој се захвалио свим гостима што су одвојили вријеме и на овај свети дан посјетили нашу богословску школу. Професор Вјекослав Јовановић, припремио је кратко предавање на тему „Осамсто година самосталности Српске Православне Цркве и Митрополије дабро-босанске“. У програму су се представили полазници рецитаторске секције богословије под руководством професорице српског језика Сање Ристановић, Михајло Мастилопвић и Лазар Јеремић као и чланови музичког састава Кимвал под руководством професора јереја Видака Вујадиновића. На крају програма, имали смо част да послушамо извођење традиционалних пјесама етно групе средњошколског центра у Фочи, под руководством професора Борислава Бјелогрлића.

Послије свечаног програма, уприличен је славски ручак у трпезарији наше богословије.

У име Богословије Светог Петра Цетињског на славу у Фочи био је професор Александар Вујовић.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930