Home / Вијести / УСЈЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА -СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ПОДЈЕЛА СВЕТОГ ПИСМА УЧЕНИЦИМА ПРВОГ РАЗРЕДА И ПРЕДАВАЊЕ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА У ТРПЕЗАРИЈИ БОГОСЛОВИЈЕ

 

 На празник Усјековања главе Св. Јована Крститеља 11. септембра, Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије служио је Св. Литургију у Цетињском манастиру, поред Часне деснице Св. Јована. Митрополиту је саслуживало бројно свештенство са Цетиња, као и три свештеника Московске патријаршије и један протосинђел из Кијевско-печерске лавре. Свештеници из Москве и Кијева су дошли у пратњи бројних поклоника из Русије и Украјине који су на овај свети дан походили Претечину десницу у Цетињском манастиру. Поред ових поклоника, и вјерника са Цетиња, у Св. Служби учествовали су ученици и професори Цетињске Богословије.

   По завршеној служби, у трпезарији наше школе приређена је свечаност додјеле нових издања Св. Писма ученицима првог разреда. Овим је настављена дугогодишња пракса, да на почетку свог школовања цетињски богослови буду, од стране школе, даривани по једним примјерком Библије. На данашњој свечаности, ђацима је Св. Писма уручио лично Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије, својеручно потписавши повету на свакој од подијељених књига Библије. Овом приликом митрополит Амфилохије је ђацима првацима, и свима присутнима одржао пригодну бесједу о Божијем призивању и васитавању будућих пастира у Цркви.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930