Home / Вијести / СВЕТИ ЈОАКИМ И АНА-СВЕТЕ АРХИЈЕРЕЈСКЕ ЛИТУРГИЈЕ У ОЗРИНИЋИМА И ВЕЛЕСТОВУ

 

На дан Св. Јоакима и Ане, матуранти Цетињске богословије учествовали су на двијевеома значајне духовне свечаности, једној у Озринићима ( епархија Будимљанско-никшићка ) а другој у Веластову, селу у Катунској нахији ( митрополија Црногорско-приморска).

    У Озринићима је, прослављена племенска слава Мале Госпође ( дан касније ), Св. Литургијом коју су служили Преосвећени епископ Будимљанско-никшићки г. Јоаникије, и умировљени епископ Жички г. Атанасије са свештеницима околних никшићких парохија. На овој Божијој служби, за пјевницом су појали ученици четвртог разреда Цетињске богословије предвођени наставником Душаном Биговићем. Истог дана, у Велестову код Чева, Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије је са свештенством служио Св. Литургију у тамошњем обновљеном храму Св. Пантелејмона, а потом положио камен темељац, за изградњу новог храма на Велестову, чији је задужбинар мјештанин г. Жарко Станојевић. Овдје су, такође, у богослужењу учествовали матуранти наше школе, појући за пјевницом и вршећи друге, помоћне и припремне богослужбене радње.
    Овог дана, такође сјутрадан по храмовској слави, служена је Св. Литургија и у храму Рођења Пресвете Богородице, на Старом цетињском гробљу, гдје су појали ученици трећег разреда Богословије, предвођени новим наставником појања ђаконом Павлом Љешковићем.
    
 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930