Home / Вијести / РЕКТОР ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР ГОЈКО ПЕРОВИЋ УЧЕСТОВАО У ПРОСЛАВИ СВЕТОГ СЕВАСТИЈАНА У СЈЕВЕРНОЈ КАЛИФОРНИЈИ

 

У суботу 30. новембра 2019. године, на дан Св Севастијана Џексонског – једног од првих православних просветитеља Америке, одржано је литургијско сабрање у овдашњој цркви Св Саве у Џексону, у сјеверној Калифорнији. У овој цркви почивају мошти Светог Севастијана, и ово је најстарији храм СПЦ у Америци, подигнут крајем 19. вијека, тачније 1894. године.

Ово молитвено сабрање предводио је епископ Западноамерички г. Максим уз саслужење свештенства из Џексона, Сакрамента, Сан Франциска…као и гостију из Митрополије црногорско-приморске. У овогодишњем прослављању Светог Севастијана учешће су узели и свештеници из Митрополије црногорско-приморске, ректор Богословије на Цетињу протојереј-ставрофор Гојко Перовић, и парох пођанско- сасовићки из Херцег Новог свештеник Александар Папић.

Свети Севастијан Дабовић је рођен у Америци гдје је успоставио своју црквену мисију, а његови родитељи су поријеклом из Боке Которске, из села Сасовићи.

Отац Александар је мошти Светог Севастијана даровао каменим крстом ручно клесаним од сасовићког камена поклон његових парохијана и породице Дабовић. Представници џексонског градоначелника су оцу Александру уручили грамату о братимљењу два града Џексона и Херцег Новог – коју ће отац Александар понијети у Херцег Нови и предати тамошњим градским властима.

Ректор Цетињске богословије је владици Максиму предао благослов митрополита Амфилохија – икону Светог Петра Цетињског на благослов вјерницима Џексона и на украс овдашњем храму Св Саве.

Парохију у Џексону сачињавају православни Срби, потомци бројних породица из Боке, Црне Горе и Херцеговине које су прије 100 и више година дошле да овдје остваре своју егзистенцију, већином у овдашњим рудницима. Поред Срба овдје су и Руси, али поред њих  има и велики број православних Американаца свих народа и раса.

Славско богослужење у Џексону почело је претходног дана, у петак вече свечаном вечерњом службом у храму Св Саве, а потом и пригодном духовном академијом чији програм је извела пјевница домаће цркве.

Владика Максим је началствовао свим богослужењима, а на празник Светог Севастијана је на Светој Литургији бесједио окупљеним вјерницима на тему јеванђелског зачала. Послије службе владика је поздравио све присутне и заблагодарио свим гостима, нарочито свештеницима из Црне Горе, који су му узвратили на поздраву преносећи лијепе жеље и молитве митрополита Амфилохија и вјерног народа.

 

Извор: mitropolija.com 

 

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930