Home / Вијести / ПРОСЛАВА СВЕТОГА САВЕ У СКАДРУ

 

У недељу, на празник Светог Јефтимија Великог, 2. фебруара 2020. године Господње, ђаци Цетињске богословије предвођени оцима и господом професорима Арсенијем Радовићем, Благојем Рајковићем, Аполоном Мишченком и Александром Вујовићем учествовали су у прослављању Светог Саве у Скадру.

Света Литургија је служена у храму Свете Тројице у Враки. Евхаристијским сабрањем је началствовао протојереј Арсеније, уз саслужење надлежног пароха Ивана Попаја (ђацима добро познатог, јер је једно време живео на Цетињу, ради учења српског језика) и двојицом ђакона: Благојем Рајковићем и Ранком Радоњићем. У олтару и за певницом су чтецирали, односно певали ђаци. Свештени апостол је прочитао Никола Савић, матурант. Одслужен је помен родитељима професора Аполона, Алексеју и Ани Мишченко. Иначе, покојни Алексеј је био први председник Удружења Свети Јован Владимир.

Након литургијског прослављања Савиндана, уследила је и празнична академија у просторијама Удружења „Морача–Розафа”, која је била наше мало уздарје првом архиепископу српском. Уводно слово дао је проф. Александар, а светосавском беседом се присутнима обратио ђакон Благоје Рајковић. У наставку се химном Светог Саве одсвираном на гитари представио Недељко Ајковић, а рециталом Анабела Мусић. Ћерке оца Ранка, Мирјана, Бојана и Гордана Радоњић су лепим певањем увеличале академију, а њихов млађи брат Стефан је озбиљном изведбом рецитације показао да је достојно дете Светог Саве. Камерни хор Богословије певао је химну краља Николе „Онам’, онамо” и химну Богословије „Полетјела два анђела”. Уз струне гусала матурант Огњен Боричић је певао песму „Зидање Скадра”. Фолклорна група наше богословије се за крај представила играма из Србије. Благословом Митрополита Амфилохија, отац Арсеније је уручио Светосавске грамате заслужнима за очување српског идентитета у скадарском крају.

Прва академија у част Светог Саве одржана је у Скадру 2009. године, тако да је ово била 11. година како свештеници Митрополије одлазе у Скадар на обележавање Светог Саве. Наша Црква је између два рата имала и свог викарног епископа у Скадру, Виктора Михајловића, што је још једно историјско сведочанство о томе колики је значај српске заједнице био у граду који је некад уз тешке муке освојила црногорска војска, а одлукама „великих” је од исте одузет. Због тога је од значаја и ово наше путешествије, као сведочанство постојања култа Светог Саве и овде у Скадру, граду царевоме.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930