Home / Вијести / УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ СТОЈАН АРБУТИНА –ДУГОГОДИШЊИ ЕКОНОМ БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ

 

 

 

 

На празник Светог Јоаникија Великог, 17.новембра, упокојио се у Господу слуга Божији Стојан Арбутина, један од првих економа новообновљене Богословије Светог Петра Цетињског. Стојан  Арбутина је рођен 10.октобра 1953.године у малом живописном селу Горицка код Двора на Уни у садашњој Републиви Хрватској од оца Љубе и мајке Маре. У свом мејсту рођења живио је до несрећног рата и изгона у Хрватској Олуји, љета 1995.год заједно са својом породицом, када је морао избећи , прво у Републику Србију, гдје је живио до 1998.г када се сели у Републику Црну Гору  на Цетиње. На Цетињу је са својом породицом живио до 2002.године када прелази у Угриновце.

На Цетињу је обављао функцију економа Богословије Светог Петра Цетињског по благослову Митрополита Амфилохија Радовића, и ректора Богословије Владике Јоаникија Мићовића.

Свој живот је посветио раду, својој породици, многобројним пријатељима, несебично се давајући и показујући љубав према ближњем. А неколико година професорима и ученицима  Богословије као економ , који су га веома вољели због његове љубави, мирноће а и благог осмјеха којим је плијенио љубав свих у Богословији. Поготову су то осјетила дјеца и ученици у школи, и посебно ће остати у срцима ученика са којима је често друговао и био им је на услузи као родитељ, тако да су многи богословци осјетили љубав која је красила и зрачила од овог доброг човјека. Посебно ће то бити пројављено јер је Стојан имао разумијевања за многе, поготову за оне који су као и он  морали да напусте своја вјековна огњишта из Крајине-„крваве хаљине“ и Реублике Хрватске.

Био је ожењен супругом Душанком и са њом изродио двоје дјеце, сина Љубишу и кћерку Маријану.

Како је живио, мирно, тихо, повучено, тако се и упокојио у Господу, и сахрањен је на мјесном гробљу у Угриновцима гдје је последњих година живио.

Нека би  Праведни Господ упокојио у наручју Аврама, Исака и Јакова, слугу свога брата и пријатеља наше школе новопрестављеног Стојана, молитвама Светог Петра Цетињског Чудотворца, који је дио свог часног живота уградио у обнову школе која носи име овог светитеља Божијег. Професори и ученици Богословије биће му благодарни, молећи се у диптисима своје школе за слугу Божијег Стојана као за једног који је својим животом уградио темеље за обнову ове најстарије просветне установе у Црној Гори.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031