Home / Вијести / СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КОТОРУ

 

Вративши се са божићног распуста ученици Богословије узели су учешћа у прославама Светог Саве првог просветитеља и учитеља рода нашег у Митрополији Црногорско-приморској и Епархији Будимљанско-никшићкој.

Прва акдемија и прослава Светог Саве на којој су својим појањем и рецитацијама учествовали наши ученици била је светосавска академија у древном граду Котору која је приређена 25.јануара у препуном Саборном храму Светог Николаја Мирликијског у овом граду. Светосавску бесједу говорио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Богословије који се у својој светосавској бесједи ове године дотакао теме прослављења Светог Саве у Црној Гори кроз историју констатујући да је Свети Сава један од најпоштованијих светитеља у нашем народу а и у цијелом православљу, нагласивши да се култ Светог Саве поштује вјековима у Црној Гори.

Поред хора наше Богословије којим је дириговао ђакон проф. Михајло Лазаревић у програму су узели учећша и млађи и старији чланови Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Котора са својим диригентима ђаконом Михајлом Лазаревићем и Иваном Кривокапић, и бројни солисти.

Академији су присуствовали и гости Млађан Ђорђевић, изасланик предсједника Републике Србије, Марина Јовићевић, конзул Републике Србије у Херцег Новом, и многобројни Которани. Академија је благословљена од стране домаћина архијерејског намјесника бококоторског протојереја-ставрофора Момчила Кривокапића.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930