Home / Вијести / СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ПОДГОРИЦИ

 

У храму Христовог Васкрсења у Подгорици, у навечерје празника Светог Саве одржана је  центарлна светосавска академија у Митрополији црногорско-приморској на којој су својим појањем и рецитацијама учестовали Хор Богословије Свети Петар Цетињски и рецитаторска група ученика Богословије предвођени  г.Зораном Ристовићем који су извели рецитал  „Ходочашће Светом Сави“ по тексту Љубомира Симовића. У умјетничком дијелу програма поред наших ученика учестовали су и хорови из Подгорице, Никшића, Котора, Цетиња и Тивта, рецитатори, солисти народни гуслари.

Академији је присуствовао Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско – приморски Господин Амфилохије, многобројне госте је поздравио Преосвећени Епископ новограчанички средњезападноамерички Г. Лонгин а светосавску бесједу одржао је проф. др Мило Ломпар.

Владика Лонгин је у поздравном слову рекао да је Свети Сава једна од најзначајнијих личности за српски народ када је у питању чување његовог вјерског идентитета. Он је посебно захвалио Митрополиту Амфилохију, који је, како је нагласио, дао немјерљив допринос јединству Српске православне цркве у земљи и расијању.

„Наша Црква чува народну душу. Она као истинска мајка чува народ да се не отуђи и да не заборави ко су му преци, ко је и шта је, коме Богу треба да служи и коме Богу треба да се клања“.

„Уз Божју помоћ и помоћ Светог Саве мисија наше Цркве на америчком континенту тече, иде и надам се да ће бити још боље. Инаша дјеца тамо деклемују пјесме у част Светог Саве. Ми то све чинимо да изразимо благодарност Богу што нам је дао таквог Светитеља“, рекао је Владика Лонгин.

Централну светосавску академију у Подгорици режирао је г.Зоран Ристовић, дугогодишњи руководилац рецитаторске секције у нашој Богословији.

 

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930