Home / Вијести / СВЕТИ САВА-ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ, СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У БУДВИ

 

Празник Светог Саве као ђачка слава и ове године је свечано прослављен у Богословији Светог Петра Цетињског. Свети Сава као школска слава прославља се у многим школама у нашем народу, тако су и наши богословци прославили првог просветитеља и утемељитеља наше помјесне Цркве.

 Прослављање Светог Саве је отпочело светом литургијом која је служена у  Цетињском манастиру, покрај ћивота Светог Петра Цетињског и деснице Светог Јована Крститеља и дијела часног и животворног Крста Господњег. Свету Литургију су служили Ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић уз саслужење протојереја Обрена Јовановића, игумана цетињског манастира протосинђела Методија Остојића, јеромонаха Исака Симића и свештеника Анђелка Боричића, професора и ученика наше богословије и многобројног сабраног народа из Цетиња. Након причешћа ученика и свете службе, празновање је настављено у трпезарији богословије гдје је на свечаном ручку пререзан и освештан славски колач и жито које су у част просветитеља Саве припремили професори и ученици Богословије. Славски колач је пререзао Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, а ручку су присуствовали и господа професори Аполон Мишченко и Благоје Рајковић.

На свечаном ручку у Богословији подијељени су и светосавски пакетићи свим ученицима које је подијелио  професор Аполон Мишченко. Пакетићи су поклон нашим ученицима од вјерног народа из парохије у Нирнбергу у Њемачкој, који су са својим свештеницима Маринком Радмилом и Милорадом Јовановићем и ђаконом Златком Којадиновићем прикупили вриједне поклоне за наше ученике. Овом приликом вјерном народу који је припремио поклоне нашим ученицима се захваљујемо, молећи се Господу и Светом Петру Цетињском да их обдари сваким благословима и напретком.

У вечерњим часовима  својим појањем и рецитацијама хор Богословије и рецитаторска секција ученика је узела учешћа у светосавској академији у Будви која је приређена у част овог светитеља . Светосавску бесједу говорио је јеромонах Петар Драгојловић, настојатељ манастира Врањина на Скадарском језеру. У програму су још учестовали полазници школе вјеронауке при Цркви Свете Тројице у Будви, Хор „Свети Јевстатије Превлачки“ из Будве , и рецитатори.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031