Home / Вијести / СВЕТИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ – ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „АРХИВСКИ ВРЕМЕПЛОВ“ У ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

 

Arhivski vremeplov

У организацији Архива Митрополије црногорско-приморске и Богословије Светог Петра Цетињског у просторијама богословске школе на Цетињу приређена је изложба „Архивски времеплов“ у сриједу 24. маја 2017. године на празник Светих Кирила и Методија.

Изложбу је отворио ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перивић, који је истакао да му је изузетно задовољство да на дан Светих словенских просвјетитеља Кирила и Методија, отвори изложбу школске архивско-библиотечке секције.

– Ријеч је о секцији која у Цетињској богословији ради нешто више од годину, а у којој одабрани ђаци имају прилику да под стручним наџором професорице Смиље Влаовић, своју писменост и образовање које овђе стичу, надограде и оплемене и том ваннаставном активношћу бриге о архивској грађи Цетињског манастира и Митрополије црногорско-приморске – казао је Перовић.
Он је додао да су на изложби заступљени експонати из старије историје Митрополије и нешто из новијег доба.
– Посебно бих скренуо пажњу на црквену заставу коју видите на мјесту школске табле јер се ових дана десило да је човјек у Будви испред своје куће окачио тробојку која није застава ни једне друге државе, него тробојка и да је због тога добио укор и прекор ове власти. Та тробојка је, као што видите, уграђена у историју Црне Горе и понављам гледајући у њу, добро је човјек рекао, да ако ова власт има проблем са сопственим идентитетом, не са амблемима других држава, него са својим идентитетом, онда то треба заиста позитивно правно образложити и рећи због чега је човјек крив ако је ставио заставу која се истицала у вријеме владике Данила Дајковића, а да не говорим о времену краља Николе и његовом проглашњу за краља 1910. године када је Цетиње било украшено истим оваквим тробојкама – рекао је Перовић.
Професор Смиља Влаовић која води архивско-библиотечку секцију подсјетила је да се на плакату изложбе налази кључ Његошеве капеле, а ова архива, како је нагласила, јесте кључ нашег знања, идентитета и наше историје.
– То није само прашина и превазиђене ствари него нешто чему се стварно треба посветити – казала је Влаовић.
Ученик Цетињске богословије и члан секције Емилијан Билинац казао је да му је част што је дио ове изложбе.
– Кроз изложбу „Архивски времеплов”, како сам њен назив каже, покушали смо да дочарамо свијет у који смо ми зашли и окусили, а то је свијет историје и то не било какве историје, него историје српског народа, напаћеног, мученог и угњетаваног. Историја српског народа је богата, па је тако и ова изложба богата разним експонатима. Овђе можете сазнати и виђети многе ствари за које можда нијесте ни слутили да постоје – рекао је, између осталог, Билинац.
Изложба „Архивски времеплов” биће отворена до 27. маја, а посјетиоци је могу погледати након наставе.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031