Home / Вијести / ЦЕТИЊСКИ БОГОСЛОВИ СА СВОЈИМ ПРОФЕСОРИМА УЧЕСТОВАЛИ И ПРИСУСТВОВАЛИ ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ „СВЕТИ И ВЕЛИКИ САБОР“ И СВЕЧАНОЈ ДОДЈЕЛИ ОРДЕНА СВЕТОГ САВЕ КОШАРКАШУ НИКОЛИ МИРОТИЋУ У ХРАМУ ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА У ПОДГОРИЦИ

 

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици у седму недељу по Васкрсу је 28. маја 2017. године на празник Светих отаца Првог Васељенског Сабора представљено треће издање књиге „Свети и Велики Сабор – учешће и сведочење СПЦ на Критском сабору“, о којој су говорили: Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, протојереј-ставрофор Гајо Гајић, приређивач, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске Богословије, те протојереј-ставрофор мр Арсеније Радовић, професор Цетињске Богословије.

Програм вечери водио је протојереј-ставрофор проф. др Велибор Џомић а у програму су учестовали: соло извођач Ратка Вујачић, Хор „Светосавник“, гитариста Радош Малиџан, хармоникаш Шћепан Стојановић и гуслар Максим Војводић.

Представљању књиге је предходила свечаност на којој је кошаркашком асу Николи Миротићу Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије уручио орден Светог Саве првог степена „за дјелатну љубав према Светој мајци Цркви, нарочито показаној његовим давањем несебичне помоћи Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици и другим храмовима и манастирима Епархије црногорско-приморске, као и за његову хуманитарну и харитативну дјелатност у отаџбини и расијању“.

Одлуку да се Миротићу додијели највеће одликовање Српске православне цркве донио је Свети архијерејски синод СПЦ, на челу са патријархом Иринејом, на предлог Митрополита Амфилохија.

На уручењу одликовања Митрополит Амфилохије је рекао да Миротић посједује ријетку јеванђелску особину да помаже ближње по принципу да не зна љевица шта чини десница и пожелио му да ту особину своје личности сачува у све дане свога живота.

„Ово је дан који ћу чувати у свом срцу док сам жив“, изјавио је Миротић након уручења ордена.

„Веома сам срећан и ово је посебан дан за мене и моју породицу. Орден Светог Саве је нешто посебно и Богу хвала на свему . Хвала Митрополиту Амфилохију на овом дивном програму и свим људима који су овдје“, казао је Миротић.

Тонски прилог Радија „Светигора“ на: http://svetigora.com/node/20931

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930