Home / Вијести / ДЕЛЕГАЦИЈА ПРОФЕСОРА ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ У ПОСЈЕТИ РУСИЈИ

 

 

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, а на позив Његовог Високопреосвештенства Митрополита кемеровског и прокопијевског г. Аристраха, делегација професора Цетињске богословије учестоваће у прослави имендана Митрополита Аристраха у суботу 28. априла 2018. године у Кемерову и потом одржати неколико предавања у Кузбанској православној богословији у Новокузњецку.

Протојер-ставрофор Драган Станишић, Благоје Рајковић и Александар Вујовић, стигли су у Москву 25. априла и сјутрадан обишли Храм Христа Спаситеља кроз који их је провео протођакон Николај уз пратњу г. Андреја Мартишева добродјетеља РПЦ и пријатеља СПЦ.

У вечерњим часовима отпутовали су за Кемерово гдје иј је на аеродрому дочекао секретар Митрополије кемеровске протојереј Димитрије Мошкин и ђакон Николај Мелниченко. По доласку су обишли катедрални храм и сједиште митрополије,. У подневним часовима обишли су и Свето-успенски женски манастир у коме су љубазно дочекани од стране сестринства на челу са Високопреподобном игуманијом Нектаријом. Поред бројних послушања сестринство манастира руководи и дјечјим домом „Покров“, при којем се монахиње брину о сиротој дјеци која су лишена родитељског старања. Гости кемеровске митрополије су и архимандрит Поликарп са Крфа и светогорски монаси Паладије и Симон. Они су су донијели мошти новојављеног светитеља наших дана преподобног Никифора Прокаженог и биле су изложене вјернима на цјеливање. По обиласку цркве и просторија за васпитање и школовање дјеце у сали је приређена и духовна академија, на којој су дјевојчице пјевале руске, грчке и српске духовне и традиционалне пјесме и играле руске народне игре. На вечери је госте из Свете Горе, Црне Горе и Крфа поздравила мати Нектарија.

У име делегације Митрополије црногорско-приморске и Цетињске богословије, игуманији и сестринству обратио се протојереј-ставрофор Драган Станишић истакавши да је велики благослов од Бога за монахиње да се брину о дјевојчицама без родитеља, пожељевши им благослов на овом душекорисном послушању.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031