Home / Вијести / СВЕТИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ – ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И БЛАГОДАРЕЊЕ ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

 

Празник Светих равноапостолних Кирила и Методија, просветитеља и учитеља словенских, свечано је прослављен у Цетињском манастиру и Цетињској богословији у четвртак 24. маја 2018. године.

Литургијским сабрањем началствовао је високопреподобни архимандрит Рафаило Чепрњић, православни мисионар из Еквадора, уз саслужење свештеника и свештеномонаха архијерејског намесништва цетињског. Саслуживали су: протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, секретар митрополије црногорско-приморске, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског, протосинђел Исак Симић, свештеник Анђелко Боричић, свештеник Игор Балабан, јеромонах Јустин Мреновић, високоблагопоспјешотељствујушчењејши ђакони Душан Биговић и Онуфрије Савић. За пјевницом су појали ученици богословије.

После прочитаног свештеног апостола и јеванђелског одјељка, сабраном вјерном народу, монасима Цетињског манастира и ученицима богословије, празничну бесједу одржао је о. Гојко Перовић. У току литургије одслужен је и молебан за крај школске 2017/2018. године у Богословији Светог Петра Цетињског.

После литургијског сабрања разредне старешине су у богословији ученицима подијелили свједочанства а најбољим су уручене и књиге за одличан успјех и примерно владање. На свечаном ручку поводом завршетка и благодарења у школској 2017/2018. години све присутне у име професора поздравио је о. Гојко Перовић, пожељевши ученицима благословен љетњи распуст.

Током ручка архимандрит Рафаило свим присутним је одржао и занимљиво предавање о мисионарству, о значају и о узвишености и тешкоћама мисионарске службе, са освртом на мисионарско-пастирски рад у Еквадору, гдје он врши послушање мисионара и учитеља Цркве Христове, по благослову Митрополита Амфилохија већ три године.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031