Home / Вијести / СТАЗАМА СВЕТОГ ЈОВАНА ВЛАДИМИРА

 

(ИЗВЈЕШТАЈ СА ЕКСКУРЗИЈЕ ПРОФЕСОРА И ЂАКА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТИ ПЕТАР ЦЕТИЊСКИ)

 

У оквиру наставних активности професори и ученици Богословије „Свети Петар Цетињски“ реализовали су научно-истраживачку теренску екскурзију „Стазама Светог Јована Владимира“.

У екскурзији су учествовали професори: Аполон Мишченко, Александар Вујовић, Ивана Јовановић, Јана Рајковић и Васиљ Јововић. Организатор ове екскурзије био је професор Благоје Рајковић. Ученици трећег разреда који су ишли на ову ексурзију: Огњен Боричић, Александар Дамјановић, Драгољуб Симовић, Милорад Ђокановић, Матија Минић, Никола Савић и Стефан Стевлић.

Рута екскурзије била је Цетиње – Подгорица – Врака – Скадар – Розафа – Широка (Тарабош) – Свач – Бар – Цетиње. Циљ екскурзије био је упознати ученике са историјом мјеста које смо обилазили, развојем хришћанства на овим областима, као и сакралним објектима које смо посјетили. Приоритет је стављен на вријеме кнеза Јована Владимира (крај IX-1016. година) владара средњовјековне српске државе Дукље, његову мученичку смрт, као и на развој и обиљежја његовог култа.

Екскурзија се кретала трасама некадашњег Зетског пута Via de Zenta, који је током средњег вијека био једна од жила куцавица у овом дијелу Балкана. Један крак овог пута кретао се од Котора, преко Његушког и Цетињског поља, ка средњовјековној Рибници (Подгорици) и даље за Скадар. Ови крајеви били су у саставу државе кнеза Јована Владимира, који је први српски владар проглашен светим.

У мјесту Враки налази се црква Св. Тројице, подигнута 90-тих година прошлог вијека, након вишедеценијског периода атеизма и прогона православне цркве у Албанији. Црква Св. Тројице подигнута је заслугама митрополита Црногорско-приморског и скендеријског г-дина Амфилохија  и архиепископа албанског г-дина Анастасија. У цркви се налази на иконостасу и икона Светог Јована Владимира. Чланове екскурзије у Враки је љубазно и предусретљиво дочекао ђакон Иван Поповић.

 

У Скадру су учесници екскурзије посјетили православни храм гдје их је срдачно дочекао отац Александар Петани. Укратко о историјату цркве и уопште о Албанској православној цркви говорио је отац Никола Петани, истакавши значајну улогу митрополита Црногорско-приморског Амфилохија у обнављању вјерског живота на подручју Скадра.

Фотографија корисника Vasilj JovovicФотографија корисника Vasilj JovovicФотографија корисника Vasilj JovovicФотографија корисника Vasilj Jovovic

Након обиласка ужег градског језгра учесници екскурзије су обишли скадарску тврђаву – Розафу, која се налази на брду окруженом са три ријеке, са којег се пружа величанствен погледа, на Скадарско језеро, град Скадар, ријеке Бојану, Дримац и брдо Тарабош.

Посебна пажња поклоњена је обиласку древног града Свача, који је данас у рушевинама и за кога се везује име Светог Јована Владимира. У ближој околини се налазе локалитети везани непосредно за култ светитеља. У близини је брдо Владимир за које се претпоставља да је брдо Облик, гдје се диоклијски кнез Јован Владимир склонио пред војском бугарског цара Самуила. Село у близини остатака града Свача назива се по српском кнезу Владимир. Највећа светиња је манастир Пречисте Крајинске, на пар километара од града Свача, у коме су почивале светитељеве мошти.

Фотографија корисника Vasilj JovovicФотографија корисника Vasilj Jovovic

Стигавши на вечерњу службу у храм Светог Јована Владимира у Бару, ђаци и професори су након вечерње службе, дочекани од старешине храма оца Слободана Зековића и свештеника Младена Томовићапјевали тропар и пјесме посвећене Светом Јовану Владимиру. У капели посвећеној Петру II Петровићу Његошу Ловћенском тајновидцу ђаци су пјевали тропар светитељу. Након тога учесници екскурзије су били на трпези љубави коју је приредио отац Слободан са братством храма. Послије пријатног дружења учесници екскурзије су се вратили преко Петровца и Будве на Цетиње.

Током путовања учесницима екскурзије професор Васиљ Јововић је причао о историји мјеста кроз која пролазе и која обилазе, као и о Светом Јовану Владимиру.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930