Home / Вијести / ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА – УЧЕНИЦИ ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА ПРЕДВОЂЕНИ ПРОФЕСОРИМА НА ЛИТУРГИЈИ У НИКШИЋУ

 

Крстовдан торжествено прослављен у никшићком Саборном храму крај Моштију Светог АрсенијаКрстовдан торжествено прослављен у никшићком Саборном храму крај Моштију Светог Арсенија

 

Ученици трећег разреда Цетињске богословије, предвођени својим разредним старешином протојерејем мр Арсенијем Радовићем и Аполоном Мишченком, молитвено су учестовали на Светој Архијерејској литургији у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, поводом доласка моштију Светог Арсенија у Никшић.

Трећи разред прославља Светог Арсенија као своју славу разреда.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, коме је саслуживало бројно свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске, са којима и гостујући свештеник протојереј-ставрофор Димитрије из Руске православне Цркве.

Свету службу Божју појањем за пјевницом увеличали су ученици Цетињске богословије, свештеници никшићког и беранског намјесништва и хор Светог новомученика Станка. У празничном богослужењу молитвено је учествовао, у великом броју, вјерни народ Никшића, монаштво Жупског манастира и манастира Ждребаоника.

Након читања светог Јеванђења, сабрани народ Божји надахнутом пастирском бесједом поучио је протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, архијерејски намјесник бококоторски.

Велики празник Воздвижења Часног и Животворног Крста Господњег, сабранима је честитао Преосвећени Епископ Јоаникије:
„Крсту Твоме клањамо се, Христе, и Свето васкрсење Твоје појемо и славимо. Када се клањамамо Крсту Господњем, клањамо се Христовим страдањима, јер је Он на крсту извршио искупљење рода људског, излио своју живоносну крв којом је обновио нашу природу, даровао нам опроштај грехова и смрћу својом смрт уништио. Истовремено славимо и Васкрсење, јер тајна Крста уводи у тајну васкрсења Христовог, то је двоједна, на крају једна тајна“.

„То је, у суштини,  основа наше свете вјере православне и зато овај Божанствени празник слави цијела васељена. Сабирамо се, славимо и причешћујемо светим Тајнама Христовим, славимо Христово распеће и Његово тридневно Васкрсење, заправо, Његову побједу над смрћу“, казао је Владика.

У оквиру овог великог, свекозмичког славља Епархија будимљанско-никшићка почаствована је својим слављем које је, такође, узвишено и велико. По други пут Свети Арсеније Сремац, наследник Светог Саве, други Архиепископ српски походи манастир Косијерево и ову светињу.

„Величанствена је та прича о Светом Арсенију, и као наследнику Светог Саве и као духовном пастиру, који пастирствује над својим народом и после свог упокојења, јер како другачије да схватимо ходање његових светих моштију по српским земљама од Пећке Патријаршије преко Старе Рашке до Херцеговине, чак и до надомак Сарајева, говори се, да су његове мошти ходиле, тјешиле наш народ, па, опет, у једном широком луку се вратиле, морамо поменути манастир Довољу, Добриловину, Медун, до Ждребаоника, касније до Косијерева. Житије код многих светаца, као и код Светог Арсенија, опширније је и никад се не завршава послије њихове блажене кончине“.

„Ово је величанствен празник, узвишен. Такав миомир од ових светих Моштију који исходи, исцјељујући, утјешујући, онај миомир који нас сабира као духовне пчеле око његовог кивота. У његов миомирисни кивот, у пећини поред Добриловине, настаниле су се биле пчеле и доносиле му мирис од поља и сладост од гора, штитиле Свеца од непријатеља наше свете вјере. То је знак како се његова духовна паства сабира кроз вјекове код овог чудесног Светитеља“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Владика је, говорећи о Светом Арсенију, истакао да није било лако наследити Светог Саву, показати се његовим достојним наследником. Он је то својим животом посвједочио, наставио и уздигао дјело Светог Саве, утврдио Српску Цркву, српски народ и српску државу, тог времена, али, никада се не истичући испред њега.

„У њему је дух Светог Саве и није чудо што је наш народ, често, овим светим Моштима прилазио као Моштима Светог Оца нашег Саве и добијао утјеху од Светог Арсенија“.

„Ово су, драга браћо и сестре, велике духовне свечаности. Ово је потпуна и неочекивана Божја милост, ово ново похођење Моштију Светог Арсенија манастира Косијерева и града Никшића. То је била жеља, понајвише, народа из Бањана и Рудина, јер су запамтили благодати које су се богато изливале на тамошњи народ док су тамо почивале Мошти Светог Арсенија“, бесједио је Владика.
Он је ријечима добродошлице поздравио протојереја-ставрофора Димитрија из Кемерова у Сибиру, који је благословом Митрополита кемеровског Г. Аристарха, учествовао у молитвеним и духовним сабрањима.

„Посебно нам је драго што је са нама овдје, данас, први сарадник Владике Аристарха, угледни протојереј о. Димитрије. Желио је и он да дође, али су га обавезе спријечиле, тако да нам о. Димитрије преноси поздраве и благослове Владике Аристрарха“, рекао је Преосвећени Епископ.

Празник је честитао и протојереј-ставрофор Димитрије, напомињући да се Митрополија кемеровска и прокопјевска, последњих година, зближила са Митрополијом црногорско-приморском и Епархијом будимљанско-никшићком, те да су се побратимиле Богословије Цетињска и Кемеровска.

„Преко Моштију Светог Арсенија ми смо се, још дубље, зближили и повезали, а благословом Митрополита Амфилохија додијељена нам је честица Моштију Светог Арсенија, коју ћу понијети у наш кузбаски крај. Молитвама Светог Арсенија наше јединство и наша братска љубав ће бити у будуће још чвршћа и јача“, поручио је о. Димитрије.

Празнично сабрање настављено је у Парохијском дому у Никшићу, прије него што су Мошти Светог Арсенија свечано испраћене из никшићког Саборног храма на путу за манастир Ждребаоник.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031