Home / Вијести / ПРЕПОДОБНИ НИКОН И ДРУГИ – ДР МИОДРАГ ЧИЗМОВИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ „ИСТИНА У РИЈЕЧИ“ У ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

 

Др Миодраг Чизмовић одржао предавање „Истина у ријечи“ у Цетињској Богословији

У оквиру циклуса предавања у организацији Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу, у петак, 5. априла, уприличено је предавање на тему „Истина у ријечи“, које је професорима, ученицима и гостима школе, одржао др Миодраг Чизмовић, доктор философије из Никшића.

После прочитане молитве, уваженог предавача свим присутним, представио је профеор Александар Вујовић.

На почетку предавања, поздравивши професоре и ученике богословије, др Чизмовић се осврнуо на чувени епитаф „Уби ме прејака реч“, пјесника Бранка Миљковића. Такође је поменуо да је и први доктор богословља у Русији Свети Филарет Московски рекао: „Ријеч је попут мача, она тада и рањава и убија. Али ријеч може да буде и попут јелеја, и она је тада као мелем који лијечи“.

Ријечи имају некад отворени, некад скривени смисао. Постоје неке ријечи које употребљавамо врло често да се никад не запитамо нити анализирамо њихов смисао. Стога их је важно анализирати, казао је др Чизмовић.

У свом излагању предавач је анализирао бројне ријечи, говорећи о њиховом настанку и поријеклу, повезујући их са животом и важним егзистенцијалним питањима.

У току предавања осврнуо се и на неколико поука и запажања Светих отаца и учитеља Цркве, као и руских религиозних мислиоца о знамењу и тумачењу ријечи.

Предавање је пропраћено занимљивим питањима ученика, која су проистекла из излагања, желећи да што боље разумију и схвате одређене ријечи и термине.

„Анализирајте ријечи и удубљујте се у њих, и водите рачуна о филосовско-богословској терминологији. Ипак су Свети Оци користили појмовни апарат философије да би објаснили неке суштинске истине хришћанства“, поручио је између осталог др Миодраг Чизмовић ученицима Богословије.

У току посјете Цетињској богословији, др Миодраг Чизмовић и његова супруга Бранка, поклонили су се и моштима Светог Петра Цетињског, руци Светог Јована Крститеља и дијелу Часног крста Господњег. Обишли су келију Светог Петра, ризницу Цетињског манастира, и срели се са игуманом Цетињског манастира Епископом диклијским г. Методијем и монасима манастира, и професорима Цетињске богословије, који су их упознали са животом и радом обновљене Богословије и обновом духовног живота у манастиру.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930