Archive for јануар, 2011

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА НА ЖАБЉАКУ

Осам појаца, ученика Цетињске богословије, учествовало је у Светосавској академији које је данас одржана на Жабљаку. Ђаци су отишли на позив пароха жабљачког Миловоја Јововића, иначе свршеног богослова наше школе. Ученике богословије је на Жабљак одвео професор Душан Биговић. Овој академији је присуствовао Преосвећени Епископ Будимљанско-никшићки г. Јоаникије, који је, по завршеној приредби, бираним ријечима поздравио цетињске богослове.

СВЕТИ САВА-ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И АКАДЕМИЈА У БУДВИ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДанас, на дан Светог Саве, служена је Света Литургија у Цетињском манастиру. Служили су свештеници Цетињске богословије и манастирски јеромонаси. У богослужењу су учествовали сви ђаци богословије. По завршеној служби, одржана је у манастирској цркви, краћа академија коју су приредили полазници школе вјеронауке са Цетиња. Послије тога је, по обичају, благосиљан славски колач у трпезарији богословије Светог Петра Цетињског. Овај дан представља школску славу у цијелој нашој помјесној Цркви, па је и у Цетињској богословији то нерадни дан. Исте вечери, наставници и ђаци наше школе су учествовали у Светосавској академији која се одржала у Будви. Ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић је одржао празнично слово о Светом Сави, а ученици рецитатори су говорили стихове пјесама посвећених Светом Сави.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ПОДГОРИЦИ

Централна Светосавска академија у Митрополији Црногорско-приморској одржана је вечерас у Подгорици, у крипти храма Христовог Васкрсења. Почетак академије је благословио Митрополит Амфилохије, а присутне је поздравио и изасланик предсједника Србије-г. Млађан Ђорђевић. Ученици Цетињске богословије су учествовали са двије хорске тачке и рецитацијом пјесме о Светом Сави који је написао Љубомир Симовић. Хором је дириговао ђакон Михајло Лазаревић, а рецитаторску групу је за наступ припремио г. Зоран Ристовић, дугогодишњи сарадник Цетињске богословије.

ПОЧЕТАК ДРУГОГ ПОЛУГОДИШТА У ШКОЛСКОЈ 2010/2011 год.

Почела је редовна настава у другом полугодишту школске 2010/11 године. Истога дана почеле су пробе рецитаторске секције и школског  хора за њихово учешће на светосавким академијама које ће се одржати широм Црне Горе.