Archive for август, 2013

ВАЖНО ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Обавјештавајусе редовни ученици другог, трећег и четвртог разреда Богословије Св. Петра Цетињског да ће почетак редовне наставе за њих, због извођења радова на згради школе, бити одложен за недјељу дана. Призив Светога Духа служиће се у суботу 7. септембра. Ученици поменута три разреда дужни су да дођу у школу у петак 6. септембра.

Ученици петог разреда треба да дођу у школу најкасније у недјељу 1. септембра, ради припрема за извођење матурске екскурзије.

Поправни испити за редовне ученике, као и приватни испити за ванредне обавиће се, као што је већ речено, у петак 30. августа 2013. године. Пријаве за ове испите ће се вршити у секретаријату школе тога дана у периоду од 9 до 10 часова прије подне.

Управа школе

СТРУЧНИ СЕМИНАР ПРОФЕСОРА БОГОСЛОВИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Стручни семинар професора богословија Српске Православне ЦрквеСтручни семинар професора богословија Српске Православне ЦрквеСтручни семинар професора богословија Српске Православне ЦрквеСтручни семинар професора богословија Српске Православне ЦрквеСтручни семинар професора богословија Српске Православне ЦрквеСтручни семинар професора богословија Српске Православне Цркве

Одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Црвке, а по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и под покровитељством и организацијом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома, члана Светог Архијерејског Синода за вођење просвјетних послова, 24. августа 2013. године одржан је једнодневни стручни семинар за све професоре богословија Српске Православне Цркве у Богословији Светог Арсенија у Сремски Карловцима.

Позиву Светог Архијерејског Синода одазвали су се ректори и наставно особље свих осам богословија Српске Православне Цркве (Београд, Сремски Карловци, Призрен, манастир Крка, Цетиње, Фоча, Ниш, Крагујевац), тако да је ово сабрање бројало готово стотину учесника, који су захваљујући љубави и бризи Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, и Управе Богословије Светог Арсенија, на челу са ректором, протојерејем-ставрофором Јованом Петковићем, били срдачно дочекани и смјештени у згради богословије.

Семинар је почео у 9 часова, уводном ријечју Преосвећеног г. Хризостома, који је нагласио значај, потребу и обавезу оваквих стручних сабрања, и позвао на активно учестовање у дијалогу по свим педагошким, васпитним и богословским питањима, а то су теме од животне важности за рад богословија и црквене просвете. Радни део подразумијевао је три сесије, са четири стручна предавања, између којих су вођене плодне дискусије.

Првом сесијом предсједавао је Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије, a предавачи су били протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић на тему: Литургија и школство, као и протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо на тему: Наставни план и програм за богословије у служби савремене интернатске наставе.

Уследио је заједнички објед, након чега се Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј обратио учесницима, истакавши радост што се овакво стручно сабрање организовало у тако великом броју, и додао да је просвета један од најважнијих сегмената живота Цркве, док су саме богословије темељ, а остало је надградња.

Потом су одржане две послијеподневне сесије, током којих су професори имали прилике да чују предавања Његовог Преосвештенства викарног Епископа јегарског г. Порфирија на тему: Религија и црква – импликације по црквену просвету, и др Александра Јовановића, редовног професора Учитељског факултета и члана Националног просветног савета, на тему: Настава српског језика у богословијама у корелацији са верском наставом. Такође, свим учесницима је подијељен реферат проф. др Ксеније Кончаревић на врло драгоцјену тему: Савремене тенденције у реформи образовања у Србији и српским земљама и импликације за нашу црквену просвету.

Трећа сесија, којом је председавао Преосвећени Владика зворничко-тузлански г. Хризостом, била је предвиђена за дискусију о актуелним приликама у животу и раду свих богословија, и том приликом су се сви ректори обратили сабрању, истакавши најважније моменте у раду школа. Уједно су у име школа изразили захвалност домаћину на топлом гостопримству, као и Светом Архијерејском Синоду и Његовој Светости. Посебну захвалност су упутили Преосвећеном Епископу г. Хризостому на организовању оваквог вишеструко корисног скупа, као и на видљивој подршци и разумијевању за све изнесене проблеме, уз речи охрабрења које су овдје исказане.

Сјутрадан, у недељу 25. августа, служена је заједничка света архијерејска Литургија, којом је началствовао Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом, уз саслужење Преосвећене Господе Архијереја: сремског Василија, далматинског Фотија, рашко-призренског Теодосија, као и господе ректора и већег броја свештенства.

 

Стручни семинар професора богословија Српске Православне Цркве

Извор: http://www.spc.rs